Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Svenske ”Dr Doom” säker på bostadsbubbla

Uppdaterad 2012-12-17 | Publicerad 2012-12-11

– Frågan är bara när det sker

Boverkets analytiker Bengt Hansson säger att det inte är frågan om vi har en bostadsbubbla, utan när det spricker.

En tredjedel av svenskarna tror att bostadspriserna kommer att stiga.

Svenske Dr Doom, Boverkets analytiker Bengt Hansson, är inte en av dem.

Han anser att vi har en bostadsbubbla som snart spricker – frågan är bara när.

– Man kan likna det vid vädret. Vi vet inte hur det blir imorgon, men om sex månader är det sannolikt varmare, säger han till Aftonbladet.

Statens Bostadskreditnämnd, som nu tillhör Boverket, har varnat för en bostadsbubbla i Sverige sedan 2008. Sedan dess har bostadspriserna stigit ännu mer i stora delar av landet. Nu befarar Bengt Hansson, som kallats Sveriges Dr Doom för negativa prognoser om bostadsmarknaden, att bostadspriserna snart kommer att falla med 20 procent.

– Tiotusenkronorsfrågan är när det sker och hur fort det går, om det blir en pyspunka eller om priserna sjunker under fem-sex år som under 1980-talet. Det beror på den ekonomiska utvecklingen och räntan, säger Bengt Hansson.

”Lägsta boräntan någonsin”

Det som gör honom säker på att bobubblan finns är framför allt bostadspriserna.

– Priserna är väldigt höga, helt enkelt. De har gått upp med 160 procent på tio år. Dessutom är kreditgivningen hög, fem procent, i kombination med att inkomsterna stiger och att bopriserna nu har stått stilla ett tag, säger Bengt Hansson.

Faran förstärks av att hushållen inte amorterar och att de betalar en extremt låg ränta.

– Om man undantar 2009 har vi nu de lägsta boräntorna någonsin. Bomarknaden vilar på en kudde av krisräntor, säger Bengt Hansson.

Bostadsbrist inte viktigast för bopriser

De som argumenterar för att bopriserna ska fortsätta stiga i storstäderna pratar ofta om den höga inflyttningen i kombination med för lite byggande. Vad är din syn på det?

– Bostadsbristen styr mindre än hälften av prisutvecklingen. Det som betyder mest är inkomst och räntor, alltså i praktiken hur stort lån man klarar av att betala på. Bostadsbrist betyder så klart mer för bostadspriser i storstäderna än i de mindre städerna, men det betyder inte så mycket som många tycks tro.

Du och Bostadskreditnämnden har varnat för bobubblan sedan 2008. Varför har inget skett än?

– Det är de extremt låga räntorna som gör att det skjuts upp. Man aldrig säga exakt när prisfallet börjar, men man kan likna det med väder och klimat: Vi vet att det är vinter nu, men vi vet också att det med stor sannolikhet är varmare om sex månader, säger Bengt Hansson.

”Ta hänsyn till riskerna”

Vad ska man göra om man sitter på en bostadsrätt med hög belåning?

– Man får fråga sig hur viktigt det är att bo. Man kan bo olika centralt och skaffa något billigare lite längre ut från centrum. Man måste ta hänsyn till riskerna och fråga sig om man kan bo kvar även som arbetslös eller sjukskriven, eller om räntorna går upp. Har man inte det kanske man ska sälja.

Följ ämnen i artikeln