Dyster prognos för pensionärer

Publicerad 2013-02-21

Inkomstpensionen minskar mer än beräknat: ’Någonting måste göras’

MEDELHAVET ETT MINNE BLOTT? Pensionerna sjunker mer än väntat nästa år. I januari talade man om 1,4 procent, men siffran har nu korrigerats till 2,2 procent.”Det har varit en stor negativ förändring på väldigt kort tid”, säger Ole Settergren på Pensionsmyndigheten.

Enligt Pensionsmyndig­hetens nya prognos ­kommer inkomst­pensio­nen för nästa år att ­sänkas med 2,2 procent.

Flera prognoser i rad har nu visat sänkningar.

– Det är tråkigt att ­pensionerna utvecklas så här dåligt, säger Ole ­Settergren på Pensionsmyndigheten.

Prognosen från i januari visade en sänkning på 1,4 procent. Nu ändras den till 2,2 procent, då den pensionsgrundande inkomsten för 2011 visade sig bli längre än beräknat.

Anledningen är den så kallade pensionsbromsen. Bromsen slår till när de pensionsavgifter som betalas in av alla som jobbar ­inte väntas räcka till alla pen­sioner som ska betalas ut.

Följer konjunkturen

– Det har varit en stor negativ förändring på väldigt kort tid. Det beror på att ­utfallet 2011 visade sig vara lägre än vad Konjunktur­institutet hade trott, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling vid Pensionsmyndigheten.

Kräver fem prognoser

Regeringen vill ha prognoser från Pensionsmyndigheten fem gånger om året för att kunna studera hur statens samlade ekonomi utvecklas.

På Pensionärernas riksorganisation, PRO, är man bekymrad över den nya prognosen.

– Det här visar ju bara med ännu större tydlighet att man måste göra någonting åt inkomstpensionen, säger Curt Persson, ordförande för PRO.

Enligt honom krävs en större stabilitet i utbetalningarna. Att pensionen går upp och ner leder till att pensionärer inte kan planera sin ekonomi på längre sikt.

”Skapar oro”

– Jojoeffekten som systemet ger gör att det blir oroligt bland äldre människor, säger han.

Nästa prognos kommer i maj och i augusti fastställs siffran inför nästa år. Först då får pensionärerna svar på hur mycket pensionen kommer att påverkas inför 2014.

Trodde aldrig bromsen skulle användas

Bromsen i pensionssystemet infördes 2001 som en försäkring mot att en vikande svensk ekonomi skulle hota systemets ekonomiska stabilitet. Då trodde man att bromsen inte skulle behöva användas.

Dåvarande socialminister Maj-Inger Klingvall förklarade 1998 att det då skulle krävas att vi ”under lång tid får en ‧extremt låg tillväxt i ekonomin eller om vi får en otroligt omfattande utflyttning från landet”. Men hösten 2008, i samband med det kraftiga börsraset, började varningssystemet blinka rött. Våren 2009 stod det klart att bromsen skulle slå till med sänkta pensioner som följd.

Källa: SvD

Härifrån kommer pengarna

Privat pension: Det du själv sparar i bank eller försäkringsbolag.

Tjänstepension: Pensionen du får från din arbetsgivare via olika bolag

som arbetsgivaren har avtal med.

Allmän pension: Det du får från pensionsmyndigheten, dels

inkomstpension, dels premiepension.

Följ ämnen i artikeln