Bankkrisen skördar offer i Europa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-29

Flera europeiska regeringar fick under helgen göra dyra brandkårsutryckningar för att rädda vacklande finansföretag.

Bankkrisens senaste problembarn är belgisk-holländska Fortis och brittiska Bradford & Bingley.

Regeringarna i Belgien, Nederländerna och Luxemburg går in med 11,2 miljarder euro (108,5 miljarder kronor) för att rädda den belgisk-holländska finanskoncernen Fortis, som delvis förstatligas. Det meddelade Belgiens premiärminister Yves Leterme sent på söndagskvällen.

Hela helgen har intensiva förhandlingar pågått, med deltagande av bland andra chefen för Europeiska centralbanken Jean-Claude Trichet.

Åtgärden är en samordnad aktion av de tre regeringarna och deras bankinspektioner för att stödja Fortis, framgick det av uttalandet. Belgien gör det största bidraget, och köper 49 procent av den belgiska delen av koncernen för 4,7 miljarder euro. Nederländernas regering tar över 49 procent av den nederländska grenen för 4,0 miljarder euro, medan Luxemburg betalar 2,5 miljarder dollar för 49 procent av Fortis Banque Luxembourg genom ett konvertibelt lån.

Osäkra tider

Pengarna är inte bortkastade, försäkrade Nederländernas finansminister Wouter Bos. I utbyte får staten rösträtt och inflytande i banken ”vilket uppskattas av kunder och hushåll i dessa osäkra tider”.

– Vi ger människor säkerhet. Fortis blir starkare, sade Bos till holländsk tv.

I uppgörelsen ingår också att Fortis säljer sin nyförvärvade andel i den nederländska banken ABN Amro och att Fortis styrelseordförande Maurice Lippens lämnar sin post.

Aktierna i bank- och försäkringskoncernen Fortis har förlorat mer än en tredjedel av sitt värde under de senaste två veckorna, efter tvivel på dess solvens. Det är Belgiens ledande bank och den näst största i Nederländerna, med totalt 85 000 anställda.

Samtidigt har det hela helgen pågått förhandlingar om framtiden för det brittiska bolåneinstitutet Bradford & Bingley. Den spanska bankjätten Santander sade natten till måndagen att Bradford & Bingleys kontor och konton kommer att tas över av Abbey, en brittisk bank som ägs av Santander. Enligt Sky News kommer Santander att betala 400 miljoner pund (4,89 miljoner kronor).

Kommuniké väntas

Brittiska medier erfor att resten av bolaget kommer att förstatligas i en räddningsplan som förhandlats fram med den brittiska regeringen under helgen. Några officiella kommentarer fanns inte, men finansminister Alistair Darling väntades göra ett tillkännagivande på måndagsmorgonen. Den brittiska staten väntas ta över fordringarna för bolånen, efter att ha misslyckats med att hitta en köpare.

Det blir i så fall den andra brittiska finansinstitutionen som tas över av staten i år på grund av den internationella bankkrisen. Northern Rock förstatligades i februari.

Bradford & Bingleys aktier föll till en rekordlåg nivå i fredags sedan företaget drabbats hårt av kreditkrisen och den vikande brittiska bostadsmarknaden.

Från Tyskland meddelade det tyska bolåneinstitutet Hypo Real Estate natten till måndagen att det undgått konkurs efter att ha fått finansiellt stöd från ett tyskt bankkonsortium. Några detaljer kring uppgörelsen offentliggjordes inte.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln