Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Svag dollar ger billigare semester

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-16

och kursraset kan ge prisras i butikerna

Dollarn är billig, billigare än vad den varit på två och ett halvt år i jämförelse med euron.

Håller utvecklingen i sig kan vi snart hitta billigare varor på hyllorna. Redan i dag märks dollarns försvagning på bensinpriset och på att det är billigare att turista i dollarländer.

Robert Gidehag är chefekonom på Handelns utredningsinstitut. Han säger att den svaga dollarkursen direkt ger avtryck på resandet och på bensinpriset. Gäller det däremot varor importerade från dollarländer så märks inget prisras än.

- Det här är ingenting man går ut och ser på hyllorna i morgon. Det ska till ganska kraftiga svängningar för att det ska få genomslag. Skulle dollarn försvagas oerhört kan det få effekt om man föredrar amerikanska varor, säger han.

Att bensinpriset sänks beror på att bensin köps i dollar.

- Vi har redan sett att priset sjunkit. Men priset styrs också i stor utsträckning av priset på olja, det är en marknad för sig, säger Robert Gidehag.

På tisdagen var en euro värd 1, 01 dollar.

Normal nivå

Robert Gidehag anser att den försvagade dollarkursen är en återgång till normal nivå. Redovisningsskandalerna i USA, med bland annat företaget WorldCom:s bedrägerier, har till viss del påverkat försvagningen.

- Om det finns förtroende för konjunkturen i ett land kommer det landets kurs att stärkas. De här redovisningsskandalerna har grusat förhoppningarna om att den amerikanska ekonomin ska växa jättemycket i år.

Exportindustrin gynnas

Den svenska exportindustrin gynnas däremot inte av stärkt euro och försvagad dollar. Det blir dyrare för amerikaner att köpa svenska och europeiska produkter.

- Det där är alltid en vågskål. Det är bra med en stark krona och en svag dollar om man ser ur importsynpunkt. Vi får mindre importerad inflation och billigare varor på hyllorna, samtidigt får exportindustrin svårare att sälja.

På researrangören Ving märks ännu inget ökat intresse för resor till dollarländer.

- Det är fortfarande betydligt billigare i till exempel Sydostasien än i Västindien, säger Joakim Eriksson, marknadschef på Ving.

Får mer för pengarna

Men han tror att efterfrågan på dollarresor kommer att öka om nedgången i dollarkursen håller i sig.

- Vi vet av erfarenhet att våra kunder spenderar lika mycket på resmålet som de gjort för resan, så reser de till dollarområden så får de mer valuta för pengarna, säger han.

Joakim Eriksson säger att priserna på resor till dollarländer inte kommer att justeras på grund av nedgången i dollarkursen.

- Vi köper flyg och hotell ett år i förväg, valutaförändringar därefter märks inte, varken om det hanlar om upp- eller nedgångar. Men håller förändringen i sig kan vi förändra prisnivån för att vi ska stå oss bättre i konkurrenssituationen, säger han.

Frida Johansson

Följ ämnen i artikeln