Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Rekordlågt förtroende för aktiemarknaden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-26

Experternas tips: Så räddar du dina sparpengar

Nästan 40 procent av läsarna på aftonbladet.se har slutat placera i aktier.

- Det är ett underbetyg för oss i finansbranschen, säger Claes Hemberg på nätmäklaren Avanza.

Ett förlorat intresse kan bli kostsamt för småspararna – här är experternas tips.

Över 37 000 har röstat på Dagens fråga på aftonbladet.se. 70 procent av läsarna har tidigare sparat i aktier – i dag sparar bara var tredje. Siffrorna visar tydligt att intresset som blossade upp i slutet av 90-talet har fått en rejäl törn av krisen.

På frågan – Har du slutat placera i aktier?

– svarade 38.5 procent ja. 32.6 procent har inte slutat och 28.9 procent har aldrig placerat i aktier.

Claes Hemberg känner igen siffrorna. Och tar det som kraftig kritik mot hela finansvärlden.

- Vi lyckades intressera människor för marknaden och nu har vi förlorat deras intresse, säger han.

Många började spara i aktier under it och telekombranschens glansdagar – när Stockholmsbörsen nu upplever historiens värsta kris har intresset svalnat.

- Vi har inte tillräckligt bra förklarat vad det innebär att spara i till exempel telekomaktier, säger Claes Hemberg.

Och det svalnande intresset riskerar få konsekvenser för småspararna. En aktiv inställning till sitt sparande kan vara viktigt.

Frågan är därför vad man ska göra i dag med de aktier man det sista åren sett krympa ned till rekordlåga nivåer?

Mats Wester, chefredaktör på tidningen sparöversikt, menar att det gäller att ta det lugnt.

- Om börsen har gått ned 67 procent är det förmodligen inte det bästa tillfället att sälja, säger han till aftonbladet.se.

- Då måste man tro att vi går mot en ekonomisk istid. Nu är vi i ett läge då ekonomin växer väl så bra som under 90-talet.

Klart är att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur. Den är inte särskilt kraftig och utvecklingen är bra. Ändå tror Mats Wester att vi riskerar att få lida av de ekonomiska bubblorna ett tag till.

- Det är inte säkert att botten är nådd. Tyvärr kan det bli ännu värre, säger han.

Mats Wester tror heller inte på en fantastisk uppgång, utan att börsen de närmsta åren kommer att ha en mer realistisk syn på hur aktier ska värderas. Därför bör de som främst har satsat på aktier tänka om.

- Ändra så att nysparandet går in i ett räntesparande. Så att man inte tvingas göra sig av med sina aktier när man inte vill, säger Mats Wester.

Framförallt pensionsspararna har en läxa att lära av börsraset. De som pensioneras i dag har lite pengar insatta via PPM, men den som pensioneras om 30 år kommer att ha stora belopp insatta.

- När premiepensionssystemet är fullt utbyggt kommer det att innehålla 3000 miljarder kronor. Om börsen går ned 50 procent då?, säger Mats Wester.

Därför är det viktigt att ha en strategi och vara aktiv i sitt sparande. När pengarna börjat växa är det dags att i god tid innan pensionen börja flytta dem till räntefonder eller andra säkra alternativ.

- Flera år innan man går i pension, kanske tio år innan ska man börja trappa ned aktieinnehavet. Säkra hem pengarna i räntefonder, säger Mats Wester.

För den som har en bit kvar till pension behöver dagens låga nivåer inte vara ett problem. Nu köper fonderna aktier billigt och om de stiger rejält kan det bli en bra affär.

Tipsen - så sparar du

Mattias Lundell

Följ ämnen i artikeln