Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Varför behålla villaskatten...

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-18

...när regeringen hela tiden lindar in den i bomull

Varför behålla en skatt som folk ständigt måste skyddas ifrån?

Frågan inställer sig sedan Bosse Ringholm välsignat det senaste förslaget om att dämpa effekterna av fastighetsskatten.

Som Aftonbladet berättade i går föreslår en statlig utredning att fastighetsskatten i fortsättningen höjs successivt under tre år. I dag slår höjda taxeringsvärden igenom direkt i form av höjd fastighetsskatt.

Finansminister Bosse Ringholm gav genast förslaget sin välsignelse. Det var "sympatiskt" tyckte han.

Men allvarligt, Bosse. Varför behålla en skatt som folk uppenbarligen inte kan betala? En skatt som regeringen bäddar in i mer och mer bomull för att göra den möjlig att betala.

Från 1997 till och med 2000 var taxeringsvärdena frysta för att folk skulle slippa betala högre skatt i takt med att försäljningspriserna, och därmed taxeringsvärdena, gick upp.

2001 sänktes skatten retroaktivt till en procent av taxeringsvärdet. Valet närmade sig och vem vill hålla på att tjafsa med folk då?

Krångliga regler

Hösten 2001 infördes begränsningsregler som innebär att ingen ska betala mer än fem procent av inkomsten i skatt. Reglerna är mycket krångliga men kom till för att ensamstående äldre personer, framför allt i storstadsområdena, skulle slippa flytta när taxeringsvärdena chockhöjdes.

Nu vill regeringen alltså stoppa in en ny bomullstuss i systemet. Höjda taxeringsvärden ska inte omedelbart ge högre fastighetsskatt. Höjningen fasas in under tre år.

Den nya regeln föreslås gälla redan från i år, det vill säga nästa års deklaration.

- Fastighetsskatten har fungerat väl, slog Bosse Ringholm fast i går.

Det har den inte alls. I så fall skulle regeringen inte behöva mildra effekterna av den gång på gång.

Men sista ordet är inte sagt. De fyra borgerliga partierna laddar tillsammans med miljöpartiets Birger Schlaug för en riktig holmgång i utredningens slutbetänkande som kommer vid årsskiftet.

Får inte kosta nåt

Schlaug anser att fastighetsskatten ska avvecklas. De borgerliga representanterna är inne på samma linje. Problemet är bara att de fått i uppgift att se till att förslagen inte kostar statskassan ett enda öre. Sänks en skatt måste en annan höjas.

Ett säkert tips är alltså att fastighetsskatten kommer att bestå. Frågan är bara hur krånglig den kommer att vara. Jättekrånglig eller helt vansinnigt krånglig.

Så hög är fastighetsskatten

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln