Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Gruvan kommer att överleva”

Uppdaterad 2013-02-12 | Publicerad 2013-02-05

Mer osäkert om bolaget Northland Resources klarar sig, tror experter.

Gruvarbetarna i Pajala behöver inte frukta för sina jobb.

Däremot är det osäkert om Northland Resources, som driver gruvan i dag, överlever, enligt Pär Weihed, professor i geovetenskap.

– Det kommer att vara en gruvdrift även om bolaget går under, säger han.

Penningbristen är fortfarande akut för Northland Resources. Det saknas över två miljarder kronor för att gruvdriften ska kunna fortsätta på sikt. I dag stod det dessutom klart att den planerade nyemissionen inte blir av. Därför intensifieras nu jakten på nya investerare.

”Förvånande”

Totalt har gruvan blivit nästan tre miljarder kronor dyrare än beräknat. Pär Weihed, professor i geovetenskap vid Luleå universitet, tycker det är konstigt att Northland har räknat så fel på kostnaden av projektet.

– Det är 20-30 procent över prognosen av vad det skulle kosta initialt. Det är förvånade att ledningen, där många har 30 års erfarenhet eller mer av gruvdrift, inte har fått kalkylen att gå ihop bättre, säger Pär Weihed.

Med felräkningen i beaktande är det i sig inte märkligt att kostnaderna för gruvdriften är höga, enligt Weihed. Logistiken för att kunna utvinna, förädla, och sedan transportera malmen vidare är komplicerad och dyr.

– Det finns ett fungerande dagbrott och ett anrikningsverk. Men resten av logistikkedjan måste också fungera, och här finns flaskhalsar. Man måste frakta malmen från Pajala till Svappavara med lastbil. Sedan vidare till Narviks hamn med tåg. Och där måste hamnen räcka till för större fraktfartyg. Och än har inget fartyg lämnat hamnen i Narvik med järnmalm från Pajala, säger Pär Weihed.

”Många miljarder i malm”

Målet enligt Northland är att den första malmfartyget ska gå ut från Narviks hamn om en vecka. Men tiden är knapp och frågan är om det räcker för att Northland ska överleva utan rekonstruktion. Det positiva för bolaget är att gruvdriften är igång, även om man ännu inte drar in några pengar.

– Det finns en malmfyndighet på flera hundra miljoner ton, och priset på järnmalm är högt. Det blir många miljarder i malmtillgångar. Gruvan kommer att överleva, frågan är bara vilka som kommer att äga den, säger Pär Weihed.

Enligt uppgifter till Norrländska Socialdemokraten kan ett svenskt konsortium med Peab som huvudaktör komma att ta över gruvverksamheten.

Aktier kan bli urvattnade

Omkring 10 000 svenska småsparare äger aktier i Northland resources, fler än i något annat utländskt bolag. Många har köpt sina aktier via Avanza. Claes Hemberg, Avanzas sparekonom, råder bankens kunder att inte köpa fler aktier i Northland för att täcka upp för tidigare förluster. Bolaget har tappat omkring 90 procent av det ursprungliga aktievärdet.

– När ett bolag inte hållit vad det lovat vid upprepade tillfällen ska man dra öronen åt sig. Än har de inte fått in mer pengar och ingen vet vad detta slutar. Risken är att det kommer in nya ägare och tar 95 procent av värdet på malmen. Då blir de gamla aktierna rejält urvattnade, säger Claes Hemberg.

”Ledningen har gjort bort sig”

Northlands finanschef Peder Zetterberg kallar bolagets ekonomiska problem för ”en tillfällig likviditetssvacka”.

– Ledningen har gjort bort sig och det där uttalandet gör det bara ännu svårare att få tillbaka förtroendet från ägarna, säger Claes Hemberg.

Northland har just nu inga svar på om de är på väg att hitta några investerare som kan lösa krisen.

– Vi klarar att sköta verksamheten en tid framöver, det som händer nu och som är positivt är att vi börjar skeppa, säger Peder Zetterberg till TT.

Följ ämnen i artikeln