Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Miljardfest för dina boräntor

Uppdaterad 2013-11-11 | Publicerad 2013-04-23

SEB och Swedbank ökade återigen vinsten

Drygt 8 miljarder kronor.

Så mycket tjänade Swedbank och SEB tillsammans under det första kvartalet i år.

Och återigen är det på dina räntor bankerna ökar vinsterna.

I dag var Swedbank och SEB först ut bland storbankerna att presentera räkneskaperna för årets fyra första månader. Och båda bankerna gör stora vinster.

Swedbank gjorde en vinst på 4 894 miljoner kronor och SEB gjorde en vinst på 3 717 miljoner kronor.

Du betalar

Både Swedbank och SEB ökade därmed vinsten första kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

Och det är bland annat på dina ränteinbetalningar de ökar vinsten mest. Det så kallade räntenettot, alltså det banken tjänar på skillnaden mellan in och utlåningen, steg för Swedbank med hela nio procent till 5 353 miljoner kronor. För SEB steg räntenettot med 7 procent till 4 459 miljoner kronor.

SEB har ökat inlåningen från kunderna med 59 miljarder kronor, medan utlåningen för bolån bara ökat med 8 miljarder kronor.

– De som lånar in pengar till SEB får en ränta på 0 eller 0,55 procent för ett sparkonto, medan de som tar ett bolån får – om de är duktiga på att förhandla ner räntan – en ränta på 2,4 procent. Det här är en oerhört bra affär för banken, nästan som att tälja guld med kniv, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Högre utlåning till företag

Enligt honom visar kvartalsrapporterna att det bör finnas utrymme för bankerna att sänka sina boräntor.

– Det man kan dra som slutsats med de här kvartalsrapporterna är att hushållens bolån verkar bidra mer och mer till bankernas vinster. Det är inte förvånade eftersom de upplåningsräntorna bankerna använder sig av har sjunkit sedan årsskiftet, men bankerna har inte sänkt räntorna till sina bolånekunder i samma takt, vilket är anmärkningsvärt.

Hans tips är att använda de höga bolånemarginalerna som argument när du förhandlar om dina boränta.

– Bankernas höga bolånemarginaler och riksbankens sänkta räntebana från förra veckan måste få effekt på din boränta, annars ska du hota med att byta bank.

Följ ämnen i artikeln