Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Skandiaåtal kan dröja till våren

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-10

Lars-Eric Petersson förhördes på onsdagen

Snart är brottsutredningen kring Skandias bonus- och lägenhetsaffärer klar. Men ett eventuellt åtal kan dröja till våren.

Och tills Skandia gett svar om sin förlikning med Ulf Spång är han fortsatt misstänkt för brott.

På tisdagen höll överåklagare Christer van der Kwast slutförhör med Skandias förre vd Lars-Eric Petersson i den del av brottsutredningen som handlar om lyxrenoverade lägenheter. Redan tidigare har utredningen om finanskoncernens skyhöga bonusar avslutats och där pågår en sammanställning nu.

– Där räknar jag inte med att behöva höra fler personer, säger Christer van der Kwast till TT.

Även i lägenhetsdelen närmar sig ett slut. Men före jul kommer van der Kwast inte att fatta beslut om eventuellt åtal.

– Nej, det blir med all säkerhet på andra sidan nyår, säger han.

Förlikning med Spång

van der Kwast lutar mer åt att det kan dröja till framemot våren innan alla försvarare fått tid att gå igenom materialet och komma med synpunkter, vilket sedan kan leda till att kompletteringar måste göras innan ett åtal kan komma.

Dessutom väntar van der Kwast på svar från Skandias styrelse som ska reda ut frågor kring bolagets uppgörelse med Ulf Spång, tidigare finansdirektör i Skandia och en av de huvudmisstänkta i utredningen. Förlikningen från slutet av oktober innebar att Spång betalade tillbaka 45 miljoner kronor av sina pensionsförmåner, blev återanställd och fick ett par miljoner i uppsägningslön. Skandia konstaterade därefter att bolaget inte längre har några krav på Spång.

Men Christer van der Kwast undrar vad bolaget menar. Vad har Skandia för sakligt underlag?

– Jag har inte anledning, på de underlag jag har i dag, att göra någon förändrad bedömning av brottsmisstanken på grund av förlikningen som sådan, säger van der Kwast.

– Men om det är så att Skandia kan tillföra något material, så är jag förstås intresserad av det.

Annars är det inte så att uppgörelsen i sig behöver ha betydelse för brottsutredningen. Den ingås på helt andra premisser än vad som gäller för en brottsutredning, betonar van der Kwast.

Vill inte hänga ut folk

– De gör ju upp med honom om en lämplig kompromiss med affärsmässig anknytning, säger han.

– Det är inte på det viset att Skandia nödvändigtvis kan styra frågan om åtal eller inte åtal genom sitt agerande. Det är inte konstigare än att målsägare och förbrytare i andra sammanhang gör upp om ersättning utanför brottmålsprocessen. Det händer ju med viss frekvens.

Om det fortfarande är åtta misstänkta i härvan, vill van der Kwast inte svara på, eftersom bilden ändras hela tiden.

– Jag vill inte hänga ut folk alldeles i onödan om det visar sig att det inte leder till någonting. De kända aktörerna är ju där de är, men de andra kan gärna få vila i frid en tid, säger han.

Skandiaskandalen i korthet

Maria Davidsson/TT

Följ ämnen i artikeln