Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Wallenbergs makt i Ericsson minskar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-06

Nu är det opinionsbildning som gäller för Marcus och Jacob

Att verka men inte synas har varit Wallenbergs motto. Men nu är det dags för kusinerna Marcus och Jacob att kliva ut i rampljuset.

När familjens formella makt minskar är det opinionsbildning som gäller.

Jacob och Marcus Wallenberg - nu måste de fram i rampljuset.

I dag håller Ericsson extra bolagsstämma på Chinateatern i Stockholm. Utöver formalia innehåller dagordningen en enda punkt, att uppdra åt styrelsen att ge ut fler aktier.

Förlusttyngda Ericsson är i starkt behov av pengar.

Nyemissionen, den utan konkurrens största genom tiderna, ska ge företaget 30 miljarder kronor.

Strid om makten

Men bakom nyemissionen döljer sig en strid som ytterst handlar om familjen Wallenbergs position i svenskt näringsliv. I Ericsson finns två sorters aktier som kostar ungefär lika mycket.

Men medan B-aktien ger en röst så ger A-aktien tusen röster.

Familjen Wallenberg kontrollerar knappt fem procent av kapitalet men 39 procent av rösterna i Ericsson. För en jämförelsevis begränsad summa pengar har de alltså skaffat sig ett stort inflytande över Sveriges viktigaste företag.

Men alltfler ogillar att företag har flera typer av aktier som ger olika makt. EU-kommissionen förbereder ett förslag mot röstgradering. Även svenska ägare -utan A-aktier - har reagerat.

Tvingades ge efter

I förra veckan dukade storägarna i Ericsson, framför allt Wallenbergs och Handelsbankssfären, under för trycket.

En A-aktie ska i framtiden ge tio röster medan B-aktien även i fortsättningen bara ger en röst. En arbetsgrupp ska till i höst fundera över hur ägarna av A-aktierna ska kompenseras.

Lever på kontakter

Wallenbergs stora inflytande över svenskt näringsliv har byggt på två hörnstenar. Ett stort innehav av röststarka aktier och ett brett kontaktnät, både i Sverige och internationellt.

Men möjligheten att kontrollera företag för billiga men röststarka A-aktier håller alltså på att försvinna. Tidigare har exempelvis Electrolux och SKF, där Wallenbergs är stora ägare, minskat röstskillnaderna mellan A- och B-aktier rejält.

Familjens formella maktposition har också eroderats av att stora företag slagits samman. Wallenbergs var stora i Astra men är ganska små i AstraZeneca. Samma utveckling har minskat sfärens inflytande i Stora som blev Stora Enso och Asea som blev ABB.

Återstår alltså kontaktnätet.

Kusinerna Jacob och Marcus har både pluggat och jobbat utomlands innan de ansågs färdiga att ta över här hemma. Självfallet följde de traditionerna på området och byggde ut familjens kontaktnät.

Måste skapa opinion

Kontakter är oerhört värdefulla.

Men det räcker inte i en värld där makt numera utövas lika mycket genom opinionsbildning som genom formella kanaler.

Det är kort sagt dags för kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg att ta klivet ut i rampljuset.

Att verka men inte synas dög förr i tiden.

Men en imperiebyggare har sällan eller aldrig lyckats genom att bara hålla sig i kulisserna.

Där kommer inte tillräckligt mycket bli gjort.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln