Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Så kontrollerar du din andrahandsbiljett

Uppdaterad 2017-08-23 | Publicerad 2017-07-19

Zara Larsson på scenen under Way Out West förra året. Festivalen arrangeras av Luger.

Alla vet om att det finns en risk att bli lurad – trots det förekommer köp av andrahandsbiljetter till sommarens konserter.

Vanligast är att besökare upptäcker att biljetten är ogiltig först på plats.

I samband med stora festivaler eller konserter förekommer försäljning av andrahandsbiljetter, och ibland visar det sig att den biljett man har köpt inte är giltig.

Nu när det är högsäsong för sommarkonserter och festivaler, både i Sverige och utomlands, rekommenderar Konsument Europa (en fristående enhet inom Konsumentverket) bland annat att besökare med andrahandsbiljetter ska kolla upp vilka regler som gäller i landet evenemanget arrangeras i, samt ger rådet att kontakta arrangören om man är orolig för att biljetten kan vara ogiltig.

Oroliga besökare

Joakim Skoglund är marknadschef för konsertarrangören Luger, som bland annat arrangerar festivalen Way Out West. Han berättar att det är vanligt med besökare som blir oroliga, både på festival och på konsert.

– Det händer att oroade kunder hör av sig innan. Men vanligast förekommande är på själva konsertdagen, när man står där helt förkrossad för att det visar sig att man har en ogiltig biljett, säger han.

Ingen garanti

Han säger att det enda rådet Luger brukar ge är att köpa biljetten från en auktoriserad återförsäljare, annars kan inte arrangören garantera att biljetten är giltig.

– Det kan ju vara så att det finns en giltig biljett, men samma biljett har sålts till flertalet personer. Då är den ju giltig för den som kommer först, men alla de som kommer efteråt som har köpt samma biljett står där utan, säger Joakim Skoglund.

Om så visar sig vara fallet bör festival- eller konsertbesökaren kontakta polisen.

– Om du står där och det visar sig att det är en ogiltig biljett så ska du polisanmäla det, säger han.

Följ ämnen i artikeln