Tusenlappar att hämta när Riksbanken ökar tempot
Publicerad 13.00
En tusenlapp lägre boränta på tremiljonerslånet – det blir effekten när Riksbanken väntas göras en dubbelsänkning av styrräntan.
Men det har dykt upp risker på vägen framåt.
På torsdag kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Stalltipset från de flesta ekonomerna, bland annat på alla storbanker, är att styrräntan sänks med dubbla hastigheten jämfört med tidigare sänkningar i år. Det vill säga 0,50 procentenheter till 2,75 procent.
Inflationen är i nuläget borta och konjunkturen går knackigt. Det är därmed upplagt för Riksbanken att göra en extra stor räntesänkning, resonerar de flesta bedömare.
En halv procent lägre Riksbanksränta kommer att medföra att bankerna i stort sett hänger på nedåt med den rörliga bolåneräntan i samma utsträckning. På tremiljonerslånet innebär det 1 250 kronor lägre ränta per månad (före ränteavdrag), runt 900 kronor med skatteeffekten inräknad.
Mer nästa år
Och fler räntesänkningar är att vänta nästa år, minst lika mycket till när inflationen bedöms fortsätta ner ytterligare och därmed någon tusenlapp till för högt belånande hushåll att spara, enligt den samlade ekonomkåren.
Förändringarna slår igenom nästan direkt för dem med rörlig bolåneränta (tremånadersränta), och bland nya låntagare är det en överväldigande majoritet som väljer just det, enligt Robert Boije, chefsekonom på statliga banken SBAB.
Rörlig ränta är historiskt billigast, att binda kommer ofta med en extra premie. Men för de som vill ha trygghet kan bundet vara bra i nuläget.
– Om man vill binda så kostar det inte så mycket mer i nuläget, säger han.
Brasklapparna
Och det finns brasklappar i ränteprognoserna framåt. Vinsten för Donald Trump i amerikanska presidentvalet lär kunna driva upp de längre obligationsräntorna. Den politik han har flaggat för bedöms lyfta inflationen, resonerar Boije och flera andra ekonomer.
– En högre inflation påverkar Feds (USA:s centralbank) räntebana. Och det smittar till Europa, säger Boije.
– Under 2025 blir inflationen en fråga igen, säger Danske Banks analytiker Maria Landeborn.
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson konstaterar att den svenska kronan fortsätter att försvagas tydligt i spåren av Trumps valvinst. Dåliga nyheter för den som vill ha lägre svenska räntor. Han tror dock inte att det ändrar Riksbankens räntebeslut som meddelas under torsdagen.
– Men det är en brasklapp, säger han.
– Det lutar åt 50 punkter, men det är långt ifrån uppenbart, säger Robert Boije.