Oppositionens oro för bortslösad budget
Publicerad 2024-08-22
Oppositionen oroar sig för att regeringen kommer att ”slösa bort” reformutrymmet på 60 miljarder.
– Sverige behöver en budget som hjälper vanliga familjer och som får igång svensk ekonomi, säger socialdemokraten Mikael Damberg.
Regeringen sätter reformutrymmet till 60 miljarder i budgeten för 2025, alltså så mycket ofinansierade åtgärder man anser sig ha råd med.
Än så länge har finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte avslöjat några detaljer ur budgeten, men flera förslag på skattesänkningar har skickats ut på remiss och det är ingen hemlighet att Moderaterna gärna genomför några av dem.
S ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg tycker att det är en märklig prioritering.
– För man kan ju inte ge riktigt tydliga besked till all den vårdpersonal som i dag går på knäna och som har mött nedskärningar och besparingar runt om i Sverige, säger han.
Just sjukvården och åtgärder för att minska arbetslösheten och öka tillväxten ligger högst på S prio-lista inför budgeten.
”Slösa bort”
Både Damberg och Centerns ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl pekar på att Sverige har bland de lägsta tillväxttakterna i EU och stigande arbetslöshet.
Ådahl är orolig att regeringen nu kommer att ”slösa bort” reformutrymmet.
– Att de inte ska klara att prioritera tillväxt, klimatåtgärder, infrastruktur. Det har de sagt flera gånger innan och varje gång har det istället mynnat ut i en massa populistiska åtgärder, säger han.
MP och V anser att staten måste kunna låna till långsiktiga investeringar som till exempel infrastruktur, klimat och energi.
– Vi ser att de satsar för lite och att det är för sent, säger MP:s ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson om reformutrymmet.
– Regeringen verkar istället lägga stora resurser på skattesänkningar för personer med stora aktieportföljer och höga inkomster istället, säger Alm Ericson.
Låg statsskuld
Även V:s ekonomisk-politiska talesperson Ida Gabrielsson är kritisk mot de skattesänkningar som regeringen talat om.
– Det är inte att folk lägger pengar på hög som är den bästa åtgärden för att påverka lågkonjunkturen, säger Ida Gabrielsson.
– Vi har en unikt låg statsskuld. Nu behöver vi investera i saker som betalar av sig på sikt och ökar tillväxten, säger hon.