Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så tvingas vi låna ut miljoner till elbolagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-04-30

Bara två procent av Sveriges hushåll betalar rätt elräkning

Elbolagen och staten tjänar varje år miljoner kronor på dina preliminära elräkningar.

De hushåll som i stället betalar exakt för den el de förbrukar har sänkt sina kostnader med 20 procent.

För en normalvilla med elvärme innebär det ett par tusen kronor om året.

BETALA BARA VAD DU ANVÄNDER Här är elmätaren som visar exakt hur mycket el du gör av med. Den är också förutsättningen för att göra begripliga elräkningar, anser Bo Cartberger, försäljningschef för Skånska Energi, ett av tre nätbolag som infört fjärravläsning.

Enligt lag måste nätbolagen läsa av mätaren minst en gång om året. Då jämförs din verkliga förbrukning med hur mycket bolaget preliminärt beräknat att du ska göra av med och så görs en avräkning. Du har pengar till godo om du betalat för mycket. Eller krävs på mer om du betalt för lite.

Det här innebär:

1. Du har ingen kontroll över hur mycket du gör av med förrän efter ett år.

2. Räkningen blir krånglig och svårtolkad.

3. Du betalar lite på en höft.

4. Ungefär hälften av de preliminärdebiterade kunderna betalar för mycket i förväg, vilket dras av så småningom. Men under tiden tvingas man alltså i praktiken låna ut sina pengar åt elbolagen utan ränta.

Vid årsskiftet höjdes energiskatten igen, nu med dryga två öre. En struntsumma kan tyckas. Men nästan inga mätare lästes av på nyårsafton.

-Folk ringer hit varje gång skatten höjs och har själva läst av vid årsskiftet. De vill inte betala den högre skatten på el de förbrukat tidigare, säger Bengt Åke Selander, vd för det lilla kommunala Linde Energi.

Tre bolag har infört fjärravläsning

Bara två procent, omkring 100 000 av fem miljoner hushåll, har direktdebitering i dag.

Tre nätbolag har infört fjärravläsning. Deras kunder betalar efter faktisk förbrukning, varje eller varannan månad.

Edsbyn Elverk läser manuellt av sina 4 000 kunders mätare fem gånger om året och debiterar dem för faktisk förbrukning. Ett gammalt system som är ovanligt.

Ytterligare några har en mindre andel kunder med debitering efter faktisk förbrukning.

Bland dem finns Telge Energi, vars vd Johan Öhnell varit drivande för att få fram en månadsvis avläsning av elmätarna. Där har 2 500 lägenhetskunder fått modern elmätning som innebär att de faktureras månadsvis efter verklig förbrukning.

- Efter det har de sänkt sin förbrukning med cirka 20 procent, uppger Johan Öhnell.

Men de flesta av oss släcker och tänder våra lampor utan att veta vad det kostar.

Hushållen i Sverige gör av med runt 25 TWh årligen. Om vi minskade förbrukningen med 2 procent sparar vi 500 miljoner kilowattimmar (kWh).

Elkunden är den stora förloraren

Om vi alla betalar ett elpris på 55 öre handlar det alltså om 275 miljoner kronor inklusive skatt och moms.

Då ingår inte kostnaden för överföring i nätet. Det betyder nästan lika mycket till.

Den största vinsten gör staten på moms och elskatt.

Den stora förloraren är elkunden.

Med exakt debitering skulle vi både kunna sänka våra elkostnader och få begripliga fakturor.

Hur mycket vi skulle spara tvistar experterna om. Telge Energis kunder sparade 20 procent, en norsk undersökning kom fram till 10 procent, energimyndighetens experter räknar med 3 procent.

En investering på över 40 miljoner

-Exakt debitering är en förutsättning för att man ska kunna göra begripliga fakturor, säger Bo Cartberger, försäljningschef på Skånska Energi.

Där har de cirka 16 500 hushållskunderna sedan 1 april fjärravläsning och betalar varje eller varannan månad exakt vad de förbrukat.

- Det är en dyr investering på över 40 miljoner. Men vi räknar med besparingar på bl a avläsning. Det kommer sannolikt krav från myndigheterna på exakt debitering framöver och vi vill ligga i framkanten.

Regeringen har gett Statens energimyndighet i uppdrag att studera mätperiodens längd och om preliminär debitering bör avskaffas. En slutrapport med förslag till lagändringar väntas i juni.

Men denna viktiga förbättring ska enligt energimyndigheten inte kunna ske förrän tidigast år 2006.

Kilo, mega, giga...

Så mycket el förbrukar vi

Vi betalar för mycket för elen. Det handlar totalt om flera miljoner kronor om året - eller tusenlappar för varje hushåll. I fyra dagar ska Aftonbladets bostadsreporter Lennart Arnstad och konsumentreporter Lena Anderfelt granska hur du betalar för mycket för elen. Du får också veta hur du enkelt kan sänka dina elkostnader. Elbolagens krångliga räkningar gör att du inte ser om du betalar för mycket. Du får inte heller veta att du kan sänka kostnaderna med ett enkelt telefonsamtal. I dag börjar vi med att granska hur mycket du förlorar på de preliminära elräkningarna. Kunder som betalar exakt för vad de förbrukar har lyckats sänka sina kostnader med upp till 20 procent.

Lena Anderfelt, Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln