Renovera bostaden - och tjäna pengar

Uppdaterad 2012-10-03 | Publicerad 2012-09-27

Lista: Renoveringarna som kan öka bostadens värde

Den händige kan tjäna pengar Det kan löna sig att renovera sin bostad inför en försäljning - om man gör det på rätt sätt.

Tidigare fanns det stora pengar att tjäna på bostadsmarknaden, inte minst om man bodde i Stockholm och renoverade bostaden.

Men nu undrar nog många – lönar det sig verkligen att renovera bostaden inför en försäljning?

Anders Lewen, Svensk Fastighetsförmedling.

– Det går fortfarande att tjäna pengar på att köpa, renovera och sälja en bostad. Men det gäller att man har koll, säger fastighetsmäklare Anders Lewén som arbetar för Svensk Fastighetsförmedling.

Läget avgör

Anders Lewén arbetar med att sälja bostäder på en av de absolut hetaste marknaderna i Sverige, nämligen Bromma. Här är villapriser på över 10 miljoner kronor inte ovanliga.

– Självklart lönar det sig mer att renovera här än ute i landet. Har man köpt en lägenhet för 200 000 kronor, lönar det sig inte att sätta in ett kök för 100 000, konstaterar han.

Inga extravaganser

Men även om marknaden fortfarande medger vinster för den som är händig och köper rätt hus med rätt läge, till rätt pris, är det långt ifrån en lika säker investering som tidigare.

– Det är ingen mening att satsa på extravaganser. Lacka om köksluckorna eller byt handtag. Måste man byta man kök så gör man det till ett Ikeakök, för det är sällan det lönar sig att kosta på exklusiva grejer, konstaterar han.

Smartast är att satsa på enklare renovering, som att måla om ett fult rum. Han avråder från att välja starka färger.

– Även om måttot ljust och fräscht är lite slitet, så går det fortfarande hem inför en försäljning. Det är neutralt, funkar för alla och tanken är att man ska nå en så bred marknad som möjligt.

Renovera efter hand

Anders Lewén tycker att den smartaste lösningen för medelsvensson är att renovera sin bostad allt eftersom, ett projekt i taget.

– Då håller man efter skicket och när det är dags att sälja, kan man möjligtvis fixa till småskavankerna för det lönar sig.

Han menar att det inte lönar sig att blåsa ut hela huset inför en försäljning.

– Skulle jag sälja mina föräldrars hus efter att de bott i det i 45 år, skulle jag bara sälja det som det är.

Rådfråga mäklaren

Inför en försäljning är det alltid en god idé att tidigt ta kontakt med en mäklare, för att få tips om åtgärder som kan höja värdet på bostaden.

– Man bör alltid rådfråga sin lokala mäklare. Mäklaren vill ju få ut så mycket pengar som möjligt för bostaden som ska säljas och tycker vi att man ska göra något åt skicket, så säger vi det.

Enligt Anders Lewén är det inte säkert att en bostad med äldre ytskikt, ger ett lågt pris.

– Är huset gammalt men välskött, kan man ändå få bra betalt.

Att tänka på innan du anlitar en hantverkare:

Kolla bland vänner och bekanta - kan de kanske rekommendera en bra hantverkare? Kolla upp personen ordentligt och be om referenser.

Är hantverkaren skuldsatt? Det kan påverka dig som kund negativt. Hos Kronofogden kan du kolla upp företaget har skulder eller gått i konkurs tidigare. Du behöver hantverkarens person - eller organisationsnummer.

Se till att hantverkaren är försäkrad. Be om kopior på försäkringsbreven.

Var noggrann i offert och avtal om vad som ska ingå i arbetet. Eventuella tilläggsarbeten och ändrade villkor ska föras in i avtalet.

Betala aldrig i förskott.

Glöm inte nyttja rotavdraget.

Avtal och blanketter finns att ladda ner hos Konsumentverket. Där hittar du också många bra tips och råd. Även på Bo- och Konsumentverkets sajt Omboende hittar du avtal och tips.

KÄLLA: Konsumentverket.

Följ ämnen i artikeln