Elavgifter ökar – bolagen som höjer mest

Olle Lindström/TT

Publicerad 2024-05-28

Medelvärde för elnätsavgiften i landets kommuner, öre/kWh (inkl. moms). Baserat på en typlägenhet på 67 kvm i ett flerbostadshus.

Elnätsavgifterna fortsätter att stiga och risken är att det bara är början.

Bland de stora drakarna är Eon och statliga Vattenfall värst medan Ellevio faktiskt har sänkt priserna, enligt en ny rapport.

I snitt höjde landets elnätsbolag priset med cirka fem procent i fjol. Räknas Ellevio bort, som sänkte priserna med 17 procent, landar snitthöjningen på 8,4 procent, enligt en rapport från den så kallade Nils Holgersson-gruppen som består av en grupp bostadsorganisationer.

”Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader”, säger Joachim Höggren, ordförande för gruppen.

Över tre gånger så dyrt

Som vanligt visar studien stora skillnader i pris, beroende på var man bor. Det är mer än tre gånger så dyrt att koppla upp sig på elnätet i den dyraste kommunen Ånge jämfört med billigaste, Mölndal.

Och skillnaderna ökar, till 4 300 kronor per lägenhet och år mellan den billigaste och dyraste kommunen, från tidigare drygt 3 500 kronor.

– Det är svårt att se vad det beror på, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.

Elnäten präglas av naturliga monopol. Kunden kan inte välja utan är hänvisad till det nät och pris som finns. Därför finns Energimarknadsinspektionen som övervakar och sätter ramarna, men myndigheten har ideligen åkt på bakslag i domstol. Nya så kallade intäktsramar kommande år indikerar att elnätsbolagen kan höja priset med ytterligare 40 procent kommande tre år.

”Tråkig trend”

– Så i värsta fall är det här bara början på en tråkig trend, säger Björn Berggren.

Enligt honom är de kommersiella jättarna, Eon och Vattenfall generellt dyrare än de kommunägda elnätsbolagen. Ellevio är undantaget.

Förutom elnätsavgift betalar hushåll och företag också för själva elen. Den fakturan kommer separat om man inte har samma bolag för både elnätet och elen.

Följ ämnen i artikeln