Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Varningsflagg för företag med Enron-symptom

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-15

Hur påverkar Enron-affären mig som aktiesparare?

Efterdyningarna av Enron-affären börjar lägga sig på världens börser, men rädslan för företag med typiska Enron-karaktäristika kommer finnas kvar hos placerarna. En följd av detta kan bli att flera företag kommer handlas med en ”Enron-rabatt”. Det finns därför bra skäl att som placerare undvika dessa bolag.

Hur länge Enron-effekten kommer dröja kvar är det ingen som kan säga, men att döma av tidigare liknande kollapser kan det röra sig om flera år.

Komplicerat korsägande och grumliga redovisningsprinciper gör det helt enkelt svårt att analysera ett företag. Vad döljer sig bakom ogenomtränglig redovisning frågar sig placerarna och tar det säkra före det osäkra och väljer bort aktien.

Är bolaget behäftat med följande sjukdomssymptom finns anledning att utfärda varningsflagg:

Komplicerat ägande

Svårtolkad redovisning

Hög skuldsättning

Dessa symptom är ju tyvärr inte ett amerikanskt fenomen – och ett antal företag på Stockholmsbörsen har fått kritik. Exempelvis industrikoncernen ABB, skogsindustriföretaget SCA, investmentbolaget Industrivärden och Wallenberg-sfärens Investor.

För att investerarna skall kunna fatta ett välgrundat investeringsbeslut måste korten ligga på bordet. I annat fall kan man bara misstänka det värsta och dra öronen åt sig.

Effekten av Enron-affären är att företagens beteende troligen kommer att ändras. För att inte stämplas som en Enron-kopia måste redovisningen bli mer restriktiv. De redovisade vinsterna blir, som en följd av detta, lägre, vilket i sin tur sätter press på aktiekursen – ytterligare ett skäl att undvika dessa bolag.

En bestickande faktor i Enron-affären var att analytiker och investerare visste att Enron valde att utlämna viktiga fakta i sin redovisning. Trots detta fortsatte de att rekommendera aktien. Vissa mäklarhus envisades med att ha kvar en köp-rekommendation långt efter att aktiekursen börjat sin nedåtgående spiral.

Analytikerkåren drabbades sedermera av självrannsakan och vad gäller företag som uppvisar vad som på Wall Street kallas ”enronitis” är avvakta det enda råd en analytiker idag vågar ge. Detta påverkar förstås priset och företagets aktiekurs riskerar att få dras med en ”Enron-rabatt”.

Men är inte Enron då en enskild företeelse? Nej, antagligen inte. Nämnas kan att när tidningen Business Week gjorde en enkät bland amerikanska börsbolags ekonomichefer ansåg hälften av dessa att Enrons redovisningsmetod var ”ofta förekommande”.

Konvulsionerna efter kraschen fortsätter. Amerikanska myndigheter har börjat hårdgranska företagens redovisningsprinciper. Nyheten att den amerikanska telekomjätten Worldcoms redovisning granskas av myndigheterna fick aktiekursen att rasa med 12 procent och analytikerkåren utfärdade varningsflagg för hela sektorn.

Worldcom använder sig för övrigt av samma revisionsbyrå som Enron.

Hampus Lindh

Följ ämnen i artikeln