Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så här blir du en vinnare 2013

Uppdaterad 2013-01-03 | Publicerad 2012-12-19

Allt talar för ett fortsatt mörker i världsekonomin i år.

Men det finns sätt att investera sparpengarna klokt, även i kärva tider.

Här är experternas bästa råd för 2013.

Maria Landeborn, privatekonomi på SBAB Bank.

1. Hur ska man spara?

2. Vilken marknad ska man satsa på?

3. Vad händer med Sveriges ekonomi 2013?

Maria Landeborn, privatekonom, SBAB Bank: ”Börserna i Europa kan vända uppåt”

1. Riksbanken kommer nästan helt säkert att sänka reporäntan igen och det innebär att räntorna på sparkonton blir väldigt låga 2013. Det är bra att ha en buffert på sparkonto, men undvik att ha ditt långsiktiga sparande där. Avkastningen blir helt enkelt för dålig. Det gäller även penningmarknadsfonder.

Sparande är som att idrotta – det blir bäst när man satsar långsiktigt och regelbundet. Därför är fonder ett strålande val för de flesta. Det går att månadsspara från en hundralapp och uppåt, och du får en förvaltare som sköter om dina pengar utan att du behöver göra mer än att någon gång om året kolla om han eller hon gör ett bra jobb jämfört med andra förvaltare. Det gör du enkelt via Morningstars hemsida. Fondutbudet är stort och du kan placera i stora och små bolag över hela världen.

Risken i en aktiefond är högre än i en räntefond och svängningarna kan bli större. I längden ska det dock ge dig en bättre avkastning. Tänk bara på att vara långsiktig. Fem år eller mer är ett bra perspektiv när du väljer aktiefonder.

Obligationsfonder har haft en bra utveckling sista åren men det beror på att räntorna gått ner, och då stiger obligationerna. Nu kan inte räntorna sjunka så mycket mer och det talar för att obligationsfonder redan har den bästa tiden bakom sig.

Att köpa aktier är bra om du är väldigt engagerad och verkligen vill placera i ett enskilt bolag. Annars är det lättare att spara i en aktiefond och låta en fondförvaltare göra jobbet med att välja aktier.

2. Man brukar säga att börsen ligger 6-12 månader före konjunkturen. Om vändningen i Europa dröjer ytterligare ett år kan börserna ändå vända uppåt redan i år, så Europafonder kan bli intressanta.

Däremot skulle jag vänta lite med USA som står inför stora ekonomiska utmaningar nästa år. På väldigt lång sikt, det vill säga inte bara 2013, tycker jag att Afrika, Kina och Ryssland är några intressanta marknader.

3. Sverige är ett litet exportberoende land och vi påverkas på många sätt av eurokrisen, som tyvärr ser ut att hålla i sig ett tag till. I år tror jag vi får se minskad efterfrågan och att både företag och hushåll kommer att spara pengar. Det gör att det blir färre jobb och högre arbetslöshet.

Risken finns också att när många börjar hålla i plånboken samtidigt så bromsar det in ännu mer. Fördelen med en sämre konjunktur för alla som har ett jobb och ett bolån är att räntan blir låg och att det blir billigt att bo. Den som är orolig för sitt jobb tycker jag ska se till att vara med i a-kassan och facket, och teckna en inkomstförsäkring om inte a-kassan räcker till om du blir arbetslös.

Annika Creutzer, privatekonomisk expert Min Ekonomi: ”Satsa på Norden och Nordamerika”

1. Den försiktige väljer att amortera. Bra tillfälle när räntorna är låga och det är lättare att få ekonomiskt utrymme för amortering och bra besparing när räntorna är högre. Den som inte behöver amortera och vill spara säkert väljer ett fasträntekonto. Numera har dessa konton insättningsgaranti. De ger mer än vanlig bankränta men lås inte på längre till än du vet att du kan avstå pengarna. Det är ofta dyrt att ta ut pengarna i förväg.

Den som sparar på längre sikt kan stegvis spara i fonder. Norden och Nordamerika anses ha goda förutsättningar. Vill du ha mer kunskap och råd i ditt val kan du gå in på fondkollen.se.

Den mer våghalsige kan köpa enskilda aktier. En del anser att det finns goda utsikter för en del aktier som gått ner i kurs på grund av omvärldens allmänna pessimism utan att företaget i sig går sämre. En balanserad aktieportfölj innehåller minst tio aktier med spridning i olika branscher och med inhemsk och internationell verksamhet. Även aktier är en långsiktig placering.

2. Om du sparar i aktiefonder är Norden och Nordamerika regioner som analytiker brukar framhålla. Den mer våghalsige har en del i Afrikafonder, en region som anses få allt större tillväxt. Norden har fördelen att du inte tar så stor valutarisk.

Danmark anses dock vara mer osäkert än Sverige, Norge och Finland. Men tänk på att det är skakigt i omvärlden, även bra fonder kan rasa i värde på grund internationell oron.

3. Sverige har bättre förutsättningar än många andra länder 2013 trots att vi också kan räkna med att arbetslösheten ökar. Inflationen antas bli låg vilket gör att även låga löneökningar bör ge en mindre ökning av köpkraften. Det är synnerligen viktigt för ett litet, exportberoende land som Sverige vad som händer i framför allt Europa.

Blir tillväxten ännu sämre där får också svenska företag som är verksamma i Europa sälja mindre och det påverkar tillverkning och därmed arbetslösheten och hela den svenska ekonomin. Det väntar inga stora ekonomiska reformer men lite, lite mer i plånboken kan nog de flesta räkna med.

Claes Hemberg, sparekonom, Avanza Bank: ”Sverigefonder är riskabelt”

1. Det bästa är att spara i tre olika kaffeburkar, och inte allt i en. Med lite planering och för första gången en fördelning kan svenskarna så öka tillväxten på sina pengar från 2-3 procent per år till 5-6 procent.

Kaffeburk 1 – Pengarna vi ska använda närmaste 1-2 åren. Här är sparkonto med 2,5 procent det minsta vi kan begära.

Kaffeburk 2 – Pengarna vi ska använda om tidigast 3-4 år. Här är billiga globalfonder enklaste svaret.

Kaffeburk 3 – Pengarna vi ska använda tidigast om 5 år. Här har vi billiga tillväxtfonder.

2. Amortera är ett första alternativ. Du som inte tror på tillväxt i världen, hur du nu motiverar det, kan amortera i stället för att köpa aktiefonder. Det ger omräknat sannolikt 3-4 procent avkastning. Det är dubbelt bättre än sparkontot. Du kan alltid öka bolånet igen om du behöver mer pengar igen.

Svensken är tung i Sverige- och globalfonder. Globalfonder känns helrätt när USA nu hämtar sig, de dominerar globalfonderna. Men Sverigefonder är väl riskabelt mycket pengar i ett litet land med skvalpvaluta. Välj tillväxtfonder istället. Det är där 70 procent av världens tillväxt finns idag.

Välj billiga globalfonder, de visar sig ge bäst, till exempel:

Danske global (0,4 procents avgift)

SPP global (0,3 procents avgift)

AMF global (0,4 procents avgift)

Billiga tillväxtfonder:

Öhman Tillväxt (0.9 procents avgift)

SPP tillväxt (0,95 procents avgift)

3. Från aktiekrascher 2000 och 2008 går vi nu mot en räntekrasch 2013. Bolånarna lär applådera, men svenskarna har hälften av sitt sparande räntor, och borde gråta. För dessa pengar stundar en katastroflåg avkastning år 2013.

Inte sedan räntesparandet infördes på 1820-talet har räntan varit så låg som den vi väntar oss nästa år. Vi kan inte köra alla pengar på samma vis. Det ger för lite. Därför måste vi spara på tre olika sätt (se ovan).

Följ ämnen i artikeln