Slut för snabba sms-biljetter

Uppdaterad 2013-01-23 | Publicerad 2013-01-04

Nu krävs det att du registrerar dig för en mobilplånbok för kunna shoppa via sms

För att kunna köpa tjänster via sms måste du registrera dig på en mobil plånbok från och med 1 februari.

Snart kan du inte längre köpa biljetter snabbt via sms som sedan dras på din telefonräkning.

Från och med 1 februari krävs det att du registrerar dig för en mobil plånbok för att handla via mobilen.

Men åtta av tio känner inte till de nya reglerna, visar en undersökning från WyWallet.

De nya reglerna som träder i kraft den 1 februari är en följd av ett EU-direktiv som infördes i augusti 2010. Lagen kallas Payment Services Directive, eller Betaltjänstdirektivet på svenska, och kom bland annat till för att göra det enklare för företag som tillhandahåller betaltjänster att konkurrera över gränserna inom EU, samt att kontrollera pengatvätt och stoppa överföringar avsedda för terroristfinansiering.

Direktivet säger bland annat att man som konsument måste ha ett särskilt konto kopplat till sitt telefonabonnemang eller kontantkort, en så kallad mobil plånbok, för att kunna genomföra köp med mobilen.

Uppfyller kraven

Sverige blev dock försenad med att helt anpassa sig till det nya direktivet, men nu har de fyra största operatörerna – Telia, Tele2, Telenor och 3 – tillsammans beslutat att uppfylla kraven. Det innebär att det från och med den 1 februari inte längre är möjligt att handla exempelvis kollektivtrafikbiljetter, parkeringsbiljetter eller olika nätprenumerationer som Aftonbladet Plus via sms utan att ha sitt telefonabonnemang kopplat eller registrerat till en mobil plånbok.

– Vi har jobbat hårt med att informera om tjänsten och övergången till de nya reglerna i över ett halvår, och nu märker vi att allt fler ansluter sig till tjänsten, säger WyWallets VD Ingrid Lindström.

WyWallet ägs av de fyra operatörerna, och är den mobila plånbok som Telia, Tele2, Telenor och 3 rekommenderar sina kunder att använda. Men i praktiken går det bra att använda vilken mobil plånbok som helst för att kunna fortsätta handla med sms. För att vara säker på vilka du kan använda bör du kontrollera med din operatör innan du registrerar dig.

Få känner till reglerna

Men trots att reglerna träder i kraft om några veckor är det få som känner till dem. I en undersökning som opinionsföretaget YouGov har gjort på uppdrag av WyWallet svarar så många som 81 procent av de tillfrågade att de är omedvetna om förändringarna i betaltjänstlagen. Samma undersökning visar att 83 procent av de tillfrågade i åldern 15-29 år använder mobilen för att handla, och i åldersgruppen 40-49 år svarar 76 procent att de gärna betalar mobilt.

Följ ämnen i artikeln