Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tusentals fick gå – trots miljardvinster

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-25

6 000 jobb försvann från de statliga bolagen under 2004

De största statliga bolagen minskade antalet anställda med nästan 6 000 under fjolåret. Samtidigt ökade vinsterna med närmare 40 procent.

Samhall, Vattenfall och Posten är de bolag som gjort de kraftigaste nedskärningarna.

När TT gick igenom de börsnoterade bolagens bokslutsrapporter visade det sig att personalnedskärningarna i stort sett har upphört, efter de tuffa åren i början av 2000-talet.

Men motsvarande genomgång av de statliga bolagens rapporter visar att jobben har blivit mycket färre. Totalt sysselsatte 20 av de största statsägda bolagen och affärsverken 129 511 personer vid utgången av 2004, en minskning med 5 660 eller 4 procent jämfört med året före. Bolagen som har minskat på personalen är i majoritet. Och de företag som har vuxit personalmässigt har i allmänhet bara gjort det marginellt.

Samhall skar rejält

Samhall, som sysselsätter personer med funktionshinder, är ett av de bolag som har skurit ned rejält. Antalet anställda minskade med nästan 900 och flertalet av dessa var funktionshindrade.

De allra största personalminskningarna står Posten och Vattenfall för. Båda bolagen minskade sina respektive personalstyrkor med över 2 000 anställda under fjolåret. Vattenfall gjorde större delen av sina neddragningar i Polen och Tyskland.

SJ, Green Cargo och Lernia är andra statsägda bolag där många anställda har fått gå under fjolåret.

31 miljarder i vinst

Vinsterna har däremot vuxit rejält. Den samlade vinsten före skatt för 2004 blev drygt 31 miljarder kronor, en ökning med 37 procent. Och eftersom försäljningsintäkterna bara ökade med en futtig procent så står det klart att personalnedskärningarna ligger bakom en del av vinstökningen.

Den tesen stöds av att det är just Vattenfall och Posten som redovisar de största resultatförbättringarna. Även gruvföretaget LKAB, som gynnas av de höga råvarupriserna, står för en rejäl del av vinstökningen.

Till följd av vinstökningarna så ökar också bolagens utdelningar till ägaren, det vill säga staten. Regeringen har att se fram emot 5,6 miljarder kronor i utdelning från Vattenfall, en mycket stor höjning jämfört med året före. Stora kassatillskott väntar även från börsnoterade Telia Sonera och Nordea, som bara delägs av staten och inte är med i sammanställningen ovan.

Seko: Det är fel

Enligt fackförbundet Seko, som organiserar en stor del av de statsanställda, är de statliga bolagen allt för inriktade på kostnadsbesparingar och vinstmaximering.

– Och ett lätt sätt att minska kostnaderna är att göra sig av med personal. Jag tycker att det är fel, säger förbundsordförande Janne Rudén och efterlyser större fokus på det samhällsuppdrag som flera av bolagen har.

– Vi ser att i vissa delar av verksamheterna så har man för lite folk. Samtidigt har tempot ökat dramatiskt.

På näringsdepartementet vill man inte kommentera TT:s sammanställning:

– Thomas (Östros) kommer inte att kommentera det här förrän vi presenterar det samlade bokslutet i mitten av mars, säger näringsministerns pressekreterare Monica Björklund.

Mats Rörbecker/TT

Följ ämnen i artikeln