Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så lever de som pensionärer – vid 40

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2018-07-21

Förra sommaren nådde de målet – att kunna sluta jobba vid 40.
Nu berättar Oskar Lindberg om familjens första år i ”frihet”.

– Vi har semester just nu och har ironiskt nog sämre med tid än annars, skrattar han.

För ett år sedan träffade vi Oskar Lindberg och hans familj hemma i Leksand. Då hade Oskars fru Maribel precis slutat jobba vid 39 års ålder.

Oskar, nu 42, hade klivit av ekorrhjulet redan i början av 2016.

– När min fru också slutade arbeta kändes det verkligen som att vi blev fria på riktigt. Det var nästan lite overkligt, som att vinna en medalj i ett stort mästerskap, säger Oskar Lindberg.

Sparade uppemot 70 procent

Nu lever familjen på de pengar de lyckats spara ihop under flera års tid. I perioder kunde de lägga undan uppemot 70 procent av sina inkomster, och tanken är att avkastningen från det intjänade kapitalet ska räcka att leva på livet ut.

Så hur har det första året ”i frihet” varit?

– Det har blivit ungefär som vi tänkt oss. Men det är en process att lära sig att leva som fri. Man är fortfarande så inrutad i ett 8–17-liv. Ibland måste vi påminna oss om att vi faktiskt är fria, säger Oskar Lindberg.

Frihet för Oskar och Maribel innebär dock inte att lata sig i hängmattan med en paraplydrink. Snarare handlar det om att ägna mer tid åt de tre barnen och sina respektive intressen.

– Vi lagar mat, bakar bröd och renoverar huset. Vi håller på att skriva på en bok om dagarna, vi bloggar och min fru är intresserad av inredning och återbruk. Vi har en inkomst som är frikopplad från kravet att arbeta, men det är ändå trevligt att göra saker.

Saknar ni inte att gå till jobbet och träffa kollegor?

– Man kan längta tillbaka till vissa aspekter, men på det stora hela, nej. Och folk kan man träffa ändå. Inom många yrken möter man mer eller mindre samma sorters människor hela tiden. Nu träffar jag visserligen färre människor än när jag arbetade, men de är mer olika varandra sinsemellan eftersom vi mer ägnar oss åt olika saker, säger Oskar.

”Ingen chef att skylla på”

– Enda nackdelen är att man inte längre har en chef att skylla all skit på. Om man inte är nöjd med en vecka är det ens eget fel, tillägger han halvt på skämt.

Just nu har barnen sommarlov, vilket innebär semester för hela familjen.

Hur är det att vara ledig som ekonomiskt fri?

– Man känner sig på ett sätt mer fri eftersom man inte behöver ta hänsyn till att barnen går i skolan. Samtidigt är de hemma hela tiden, så ironiskt nog har vi sämre med tid än annars, säger Oskar Lindberg, utan att låta alltför nedslagen.

För att spara ihop de pengar som krävs för att gå i tidig pension krävs givetvis arbete. Just nu lever familjen på i snitt 20 000 kronor per månad. När de fortfarande arbetade var siffran något högre, men det innebar ändå att de kunde lägga undan stora summor varje månad.

– Vi har valt att bosätta på en plats där mycket av det vi tycker om att göra finns runtomkring oss. Vi kör väldigt lite bil, och har möjlighet att laga mycket av vår mat från grunden, säger Oskar Lindberg.

Vill jobba – litegrann

Han är inte rädd för att livet som ekonomiskt fri ska bli långtråkigt.

– Vi vill arbeta litegrann. Utöver skrivandet har jag funderat på att testa på skolvärlden. Och min frus inredningsprojekt är långtifrån över. Jag är övertygad om att vi skulle kunna göra massor av meningsfulla saker den dagen barnen är tonåringar och kanske bara kommer hem och äter.

Följ ämnen i artikeln