Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Han tjänade en halv miljard

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-07

Ericssons nye vd gjorde Assa Abloy världsledande - och sig själv förmögen

Låsbranschen var i djup kris.

Flera bolag i Assa Abloy blödde, konkurrenterna gjorde stora förluster.

I det läget fattade företagets vd Carl-Henric Svanberg ett beslut som kunde ha krossat honom.

Han lånade 25 miljoner för att köpa aktier i egna bolaget.

Göran Jansson, ekonomichef i Assa Abloy och god vän med Svanberg, som i går utsågs till Ericssons nye vd, minns riskprojektet 1994 mycket väl.

- Det var kritiskt. Vi befann oss i kölvattnet av finanskrisen. Vi trodde att vi i bästa fall skulle fortsätta följa byggbranschens upp- och nedgångar, vilket vi alltid gjort tidigare.

Nu blev det inte existensminimum för återstoden av levnaden för Svanberg.

Steg 2 000 procent

Aktien i Assa Abloy har stigit med över tvåtusen procent sedan 1994, hans aktieportfölj har värderats till en miljard kronor.

Företaget är i dag världens största låstillverkare och omsätter nästan 30 miljarder om året. En omsättning som spås öka, för i kölvattnet av terrorn blir människor och företag och myndigheter allt mer noggranna med att låsa efter sig.

50-åringen som utnämnts till Börsens bäste vd, Årets ledare och vd i näringslivets dreamteam skulle således kunna slå sig ned i favoritfåtöljen hemma på herrgården i Sigtuna och titta ut över vattnet och inte jobba en enda minut till i sitt liv.

Hur är han då, denne näringslivets gunstling som affärspressen hyllar med idolporträtt?

Göran Jansson, som i går på Operaterrassen i Stockholm presenterade Assa Abloys bokslut för journalister som mest var intresserade av företagets avgående vd, säger:

- Det är en jäkligt positiv kille. Han skrattar varje dag och får andra att skratta. Han har ett fantastiskt minne och det finns ingen som kan slå honom i huvudräkning, säger Göran Jansson.

Svanberg har gått en lång väg och gjort en klassresa som få sedan han var barn hemma i Porjus ovanför Polcirkeln.

På första jobbet på Gullringens husfabrik spikade han tavelluckor för två kronor och 75 öre i timmen. Sedan fick han ett påhugg i hamnen i Umeå.

- Det var hårt men bra, har han sagt i en intervju i tidningen Dagens Industri.

Träffade hustrun i scouterna

Han spelade i Björklövens pojklag - ishockey är fortfarande favoritsporten - och var som ung engagerad i scoutrörelsen, något som fortsatte i 17 år.

Det var för övrigt i scouterna han träffade sin blivande hustru, Agneta. Han har sagt att han smittades av hennes leende första gången de träffades, att hon var vacker.

Men han var 24 och hon sex år yngre och gick fortfarande i gymnasiet. Hennes föräldrar gillade inte åldersskillnaden och det tog en tid innan de blev ett par.

Agneta är 45 år och barnmorska, just nu tjänstledig för att doktorera vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. De har barnen Jenny, 19, Johan, 17, och Jacob, 12.

Seglar med lyxbåten

När Carl-Henric Svanberg pratar om sin hustru i intervjun i Dagens Industri låter han som vilken Sören Gyll eller Stefan Persson som helst:

- Hon har dragit ett tungt lass, arbetat och tagit hand om våra tre barn samtidigt. Agneta är en underbar hustru.

Familjen seglar varje sommar med egna lyxbåten, en Swan 68, döpt till Cygnus Montanus, vilket betyder Svanberg på latin.

Svanberg är även utbildad fjällförare och har legat 30 nätter i snöbivack.

Den nye chefen för Sveriges viktigaste företag utbildade sig till civilingenjör i Norrköping.

Karriären har varit sprikrak. Han började på ABB 1978 , blev ganska snart chef, läste samtidigt till civilekonom.

Gjorde karriär i Securitas

1986 värvades Svanberg till Securitas och blev snabbt vice vd. 1991 köpte Securitas Assa som 1994 köpte det finska låsföretaget Abloy. Svanberg blev vd.

Under studieåren i Norrköping började han hålla på stadens lag i fotboll, något som nu ett kvartssekel senare tycks kunna skapa viss känslomässig turbulens.

Svanberg sitter nämligen i Djurgården ishockeys styrelse.

- Jag tog med honom på Djurgården-Norrköping förra året. Vi vann med 6-2, vilket han nog inte riktigt gillade, säger Bo Lundquist, ordförande i Djurgården fotboll.

Lundquist beskriver sin kollega på samma sätt som alla andra som Aftonbladet talat med: Trevlig, snabbtänkt, en man som vet vad han vill. Ingen säger något negativt.

Äger aktier i Nokia

En titt i myndigheternas offentliga register avslöjar inte heller några lik i garderoben.

Han har en deklarerad förmögenhet på över en halv miljard, men herrgården i Sigtuna som ligger på en udde med vatten åt tre håll kostade i sammanhanget blygsamma 5,8 miljoner.

Han tar sig till och från jobbet i en Jeep Grand Cherokee, -97 års modell, ett visserligen dyrt men inte alltför vräkigt fordon.

Det går inte ens att hetsa upp sig över att han har aktier i Nokia, vilket chefen på Ericsson ju inte kan ha. För dem köpte han innan han fick nya jobbet.

Och han tänker sälja dem.

- En gång i tiden var det en respektfull post men den har krympt ihop med börskursen. Jag ska göra mig av med dem, det är en renhetsfråga, säger Carl-Henric Svanberg.

Carl

Svanberg, 55,

elektriker, Stockholm:

- Nej, det tror jag inte.

Henrik

Svanberg, 45, fotograf och filmare, Stockholm:

- Ja, det är väl klart att man tror och hoppas.

Karl Gustaf Henrik

Svanberg, 14,

studerande, Stockholm:

- Ja, så mycket sämre kan det väl inte bli.

Karl Peder Henrik Svanberg, 12, studerande, Stockholm:

- Ja, förhoppningsvis.

Carl-Henric Svanberg, 50, vd, Stockholm:

- Ja, det är klart. Annars skulle jag inte ha tagit jobbet.

Oisín Cantwell

Följ ämnen i artikeln