Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Vi är bara i början av en lågkonjunktur”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-15

Aftonbladets läsare chattade med Annika Creutzer om budgeten

Annika Creutzer, chefredaktör på pengar24.se.

Moderator säger: Välkomna till chatten, nu börjar vi.
Il Proffessore säger: Hej Annika! Hur står det egentligen till med Sveriges ekonomi?
Annika Creutzer säger: Den är internationellt sett mycket god. Både bytesbalansen och statens affärer är bra. Men den internationella finanskrisen skapar problem. Till detta kommer en lågkonjunktur som också tär på ekonomin. Vi står bättre rustade nu än vid krisen i början på 90-talet.
Christian säger: Vilka beslut ska regeringen ta för att få ekonomin tillbaka på fötter igen och sedan att den ska hålla sig kvar där?
Annika Creutzer säger: Det är en avvägning. Om det görs stora satsningar nu, exempelvis konsumtionsstimulans, så måste det betalas. Då finns det färre pengar att använda längre fram när varje krona kan ge bättre tillväxt. Urholkas statsfinanserna nu så får vi också internationella problem. Få vill placera pengar i Sverige och satsa på svensk industri. Men är regeringen helt passiv så kan vi gå djupare ner i lågkonjunkturen.
Pokahontas säger: Vad var det viktigaste beskedet från regeringen i dag?
Annika Creutzer säger: Mer pengar till kommunerna och till de arbetslösa.
Nils säger: Barack Obama sa i går att han ser en ljusning för den globala ekonomin, tror du honom?
Annika Creutzer säger: Ja, det finns några ljusglimtar i både amerikansk statistik och bl a kinesisk. Om vi inte får några nya överraskningar så är kanske det värsta av finanskrisen över. Däremot har vi en lågkonjunktur som vi bara är i början av.
Daniel säger: Hur kommer arbetsmarknaden se ut om 1 år?
Annika Creutzer säger: Enligt regeringens prognos så ökar arbetslösheten och toppar 2011 på 11,7 procent. Men det är en prognos, ingen vet om det blir bättre eller värre.
Gustav säger: Läste att de bundna räntorna kan gå upp emot slutet av året. Varför skulle de gå upp och ej den rörliga?
Annika Creutzer säger: De bundna stiger när förväntningarna om den framtida inflationen stiger. Eftersom finanskrisen bl a bekämpas med nytryckta sedlar så befarar många att inflationen kommer att ta fart. Hög inflation ger hög ränta eftersom den som lånar ut pengar vill ha tillbaka minst pengarnas värde och gärna mer därtill.
Jag undrar om man riskerar om man köper nu bostadsrätt säger:
Annika Creutzer säger: Du bör vara försiktig med hur mycket du lånar. Gör en tuff kalkyl där du räknar med att bostadspriserna kan falla 20 procent och räntorna stiga till det tredubbla mot i dag. Även om det är ett pessimistiskt scenario så bör du ha dessa marginaler. Jag tycker att bostadspriserna är omotiverat höga just nu. De ovanligt låga räntorna bidrar till detta men troligen stiger räntorna om ett par år och en bostadsrätt köper vi för att bo i längre tid än så.
Sjukpensionär säger: Hur blir förutsättningarna för oss med sjukpension som baseras på det lägsta basbeloppet, går det att förbättra?
Annika Creutzer säger: Tyvärr ser det inte ljust ut. Basbeloppet skrivs upp med inflationen och i år är den rekordlåg. Räkna med i stort sett samma pension nästa år.
säger: När kommer sparräntan bli högre, så att man får mer avkastning på sina sparade pengar?
Annika Creutzer säger: Den stiger när inflationen väntas stiga. När lågkonjunkturen bottnat och Riksbanken ser de första stadiga tecknen på prisuppgångar kommer banken att höja räntan för att hålla inflationen i schack. Jag skulle gissa på om minst ett eller två år.
jonke säger: Vad talar för att krisen på 90-talet inte upprepar sig?
Annika Creutzer säger: Det är nog redan så att den upprepar sig. Och om prognoserna slår in så blir det värre än i början på 90-talet. Det finns de som talar om den värsta krisen sedan 30-talet. Mot detta talar att vi lever i en internationell ekonomi. Blir det ett kraftigt uppsving i USA och andra ekonomier som Kina och Ryssland så följer den svenska ekonomin med. Krisen i början på 90-talet var mer inhemsk.
Molle säger: Visst är det så att Sverige är ett av de länder som satsat mest i EU för att förhindra den globala krisens effekter?
Annika Creutzer säger: Jag är osäker på om vi gjort det i kronor räknat. Men vi har varit ett av de mest engagerade länderna för att få fram överenskommelser. Sverige blir också ordförande den 1/7 och då ökar det svenska ansvaret för att samordna europeiska åtgärder.
Vivvan säger: Hur tror du att kommunerna kommer använda sig utav pengarna? Tror du astt samhället kommer märka av "bonusen" tydligt?
Annika Creutzer säger: Det är stor skillnad mellan hur kommunerna hanterar sina pengar. Det finns kommuner som inte ens under de mest inkomstbringande åren får ekonomin att gå ihop. Och det finns kommuner som är duktiga på att få ut så mycket som möjligt av varje krona. Ta reda på hur din kommun har skött sig hittills. Då får du en fingervisning om hur de nya pengarna kommer att hanteras. Jag tror med andra ord att det kommer att bli stor skillnad mellan kommunerna.
Moderator säger: Det var sista frågan. Tack för den här gången
Annika Creutzer säger: Tack alla som skickat in så kloka frågor! Jag är här igen nästa vecka vid samma tid. /Annika

Följ ämnen i artikeln