Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Experten: Så bör du agera när elpriset är högt

Publicerad 2024-08-21 13.00

Artikeln innehåller annonslänkar

Hösten står precis runt hörnet, och med den kommer ofta höga elkostnader.

Därför har vi pratat med Maria Erdmann, vd på GodEl, som berättar hur du som konsument kan möta priserna.

Scrolla ner och ta del av hennes tips!

När kylan och mörkret gör entré ökar ofta användningen av el, vilket i sin tur gör att elkostnaderna blir högre än under de ljusa och varma månaderna.

Även om det är någonting vi är beredda och vana vid kan det vara svårt att veta hur man faktiskt bör agera för att hålla nere sina kostnader. Nedan delar Maria Erdmann, vd på GodEl, med sig om sina tips på hur du som konsument faktiskt bör agera, och vilken avtalstyp som kan gynna dig när priserna ökar.

ANNONS

Är det någonting speciellt man bör tänka på när elpriset är högt?

Maria Erdmann, vd på GodEl, menar att eftersom det generellt sett är låga elpriser nu ska man inte få panik om elpriset skjuter i höjden en dag.

– Sex av tio svenskar har rörliga avtal och betalar ett genomsnittspris för månaden och påverkas knappt av en enskild dyr dag. Men man ska alltid hushålla med sin el och den billigaste elen är den du inte använder. Kan du stänga av en handdukstork, golvvärme, dra ner temperaturen inomhus lite eller hängtorka istället för att torktumla? Om man har möjlighet är det bra att skapa en elbuffert där du sätter undan pengar billigare månader för att täcka upp dyrare månader. Så får man dessutom sparränta på bufferten, förklarar hon.

Hur ska man tänka när man väljer elleverantör?

Det finns många olika elleverantörer, och det kan kännas svårt att veta vart man ens ska börja. Enligt Maria Erdmann bör man dock vara ordentligt påläst innan man binder upp sig till en specifik leverantör. Annars kan det stå dig dyrt i längden!

– Tyvärr behöver man titta på det fin- eller fulstilta i texten. Se till att du inte binder upp dig för någon tid hos en leverantör och om du gör det, att det är för att du tjänar på det. Billiga kampanjprisavtal kan bli extremt dyra efter ett visst datum. Ta dig tiden och förstå vad du betalar i fast månadsavgift och påslag per kilowattimme. Det är ofta det som skiljer elräkningarna åt. Fråga också om det är någon annan avgift som tillkommer. Du ska absolut kasta ett getöga på svarta listan för elbolag, berättar Maria Erdmann.

Här hittar du Konsumenternas Energimarknadsbyrås ”svarta lista” över elbolag som under det senaste året genererat flest klagomål.

När är det mer förmånligt med timprisavtal?

Efter föregående års dyra elkostnader var det många som undrade vilket typ av avtal som faktiskt passar ens individuella behov och levnadssätt.

– Timprisavtal är för dig som kan ställa om och använda elen på ett annorlunda sätt än normen. Elen är oftast dyrast när vi använder den som mest – vardagar på morgon och kväll. Min erfarenhet är att du behöver justera uppvärmningen av din bostad och förlägga tvätt, elbilsladdning och annan elanvändning till tider med lågt pris för att tjäna på ett timprisavtal, förklarar hon och fortsätter:

– Kort sagt passar timprisavtal kanske framför allt villaägare med elbil som är redo för förändring? För ett timprisavtal har du ofta toppenstöd av en app och det är en rolig utmaning för alla i hushållet, framför allt för evighetsduschande tonåringar. Bland GodEls kunder som valt timprisavtal kunde vi se att så många som en fjärdedel fick ett högre elpris än vanligt rörligt avtal för att de inte hade lyckats lägga om sin elanvändning till billigare timmar. Idag har drygt var tionde svensk timprisavtal.

När är det mer förmånligt med ett rörligt avtal?

Även om du i vissa fall kan gynnas av att ha ett timprisavtal menar Maria Erdmann att det i sju fall av tio de senaste åren varit billigare att ha ett rörligt avtal jämfört med ett fastprisavtal.

– Riskpremien, det man betalar extra jämfört med vad marknaden tror för de kommande 12 månaderna, ligger så högt som cirka 40%, vilket för en villaägare i södra Sverige kan bli nästan 10 000 kronor extra på ett år. Är man villig att betala en försäkringsavgift är detta självklart ett alternativ, men det blir dyrt i längden. En majoritet av svenskarna, sex av tio, har idag ett rörligt avtal. Ett timprisavtal förutsätter att du använder el när den är billig, annars blir det avtalet dyrare än ett vanligt rörligt avtal som ger ett genomsnittspris för hela månaden, förklarar Maria Erdmann.

Är det något typ av avtal man bör undvika?

– Jag sticker ut hakan och säger alla elavtal hos svartlistade elbolag men också fastprisavtal. Titta också på vilken el bolaget säljer. Är det inte förnybar eller fossilfri el så kommer du att köpa kolkraft, avslutar Maria Erdmann.

ANNONS

Publisert: