Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

- Erling var en av vår tids största

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-10-29

H&M:s grundare Erling

Persson dog i cancer i går

Hans livsverk finns i varje svensk garderob.

I går dog H&M-grundaren Erling Persson, 85, i cancer.

- Jag saknar redan hans värme och hans humor, säger vännen Ian Wachtmeister.

BÖRJADE FRÅN NOLL Med handelsmannaskap och en stor portion sunt förnuft tog Erling Persson H&M från Västerås till hela världen. "Sverige borde lära av hans entrepreneurskap", säger vännen Ian Wachtmeister.

Vid lunchtid i går fick H&M-personalen besked att Erling Persson avlidit under morgonen. Han hade under en tid vårdats på Sophiahemmet för sin cancer.

- Jag träffade honom så sent som för ett par månader sedan. Han var klart medveten om hur det såg ut, men konstaterade bara att "Man har ju inte så långa perspektiv i den här businessen", säger Sten Wikander, vän och tidigare styrelseordförande i H&M.

Ian Wachtmeister, direktör, saknar också sin gode vän.

- Erling Persson var utan tvekan en av vår tids största. Ursprunglig och genial i all enkelhet. Sverige borde lära av hans enterprenörskap, säger han.

Tillbakadragen

För de flesta svenskar var Erling Persson okänd. Till skillnad från Kamprad, Ikeas grundare, var han sällsamt tillbakadragen.

- Folkskygg var han inte. Men han tyckte inte om att stå i rampljus och vara märkvärdig, säger Sten Wikander.

Ungefär som sitt företag. H&M är lågpriskedjan som inte fastnat i svenskars hjärtan men tagit desto djupare tag i våra byrålådor.

Varje svensk äger i genomsnitt fyra H&M-plagg. Persson hade näsa för vad svenskarna ville ha och vad de ville betala.

- Han startade från ingenting och skapade något stort och bra. Han hade handelsmannaskap och en stor portion av sunt förnuft. En känsla för vad människor behövde och ett självförtroende som gjorde att han vågade satsa, säger Sten Wikander.

Erling Persson var Västeråssonen som tog sig till Stockholm och så småningom till Manhattan framför allt genom envishet.

Startade 1974

Han gav sig tidigt i kast med att sälja bland annat julstjärnor och pennor. 1947 startade han första H&M-butiken i Västerås. Efter 35 framgångsrika år flyttade han 1982 till England för att låta sonen Stefan ta över.

"Jag började som springpojke åt pappa och slutade som springpojke åt min son", sa han själv.

I slutet av 90-talet återvände han, bosatte sig på Strandvägen, badade med kompisarna i Morgonbadarna och spelade golf.

Levde ett gott liv

Mannen som gjorde sig en miljardförmögenhet på billiga kläder, klädde sig själv gärna dyrt och elegant.

- Han försökte inte låtsas att han bar H&M-kläder eller levde enkelt. Tvärtom erkände han att han ville leva ett gott liv, köpa fin konst och gillade att gå på restaurang, säger Bo Pettersson, som skrivit boken "Handelsmännen om familjeimperiet".

Jessica Ritzén

Följ ämnen i artikeln