Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fördelarna och nackdelarna med att löneväxla

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2018-01-08

Monica Zettervall reder ut fördelarna respektive nackdelarna med att löneväxla.

Löneväxling sägs vara bra.
Men hur bra är det egentligen och för vem?
Här är fördelarna och nackdelarna med att löneväxla till din tjänstepension.

Är du höginkomsttagare kan det vara värt att fundera på om du ska börja löneväxla. Du kan nämligen tjäna en hel del på det inför din framtida pension.

Är inte tillför alla

Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot en förmån. Det kan vara fler semesterdagar, förmånsbil för privat bruk, städtjänster, bidrag till ögonoperation eller annan privat sjukvård som exempelvis infertilitetsbehandlingar. Det allra vanligaste är att löneväxla till extra tjänstepension. Du kan löneväxla vid ett tillfälle eller löpande varje månad.

Om din arbetsgivare tillåter det vill säga.

Men det är inte tillför alla.

– Löneväxling är för de personer med höga inkomster, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Att löneväxla till extra tjänstepension är nämligen bara fördelaktigt för personer som tjänar mer än inkomsttaket för den allmänna pensionen. Tjänar man mindre än så får man med löneväxling nämligen mindre inbetalt till den allmänna pensionen.

För år 2018 ligger inkomsttaket på 42 031 kronor brutto per månad, det är alltså minst det beloppet du ska ha kvar efter att arbetsgivaren dragit av för löneväxlingen.

– Man ska göra medvetna val och förstå effekterna. Vi rekommenderar inte att göra löneväxling under det taket eftersom det påverkar andra ersättningar, säger Zettervall.

Tjänar man mindre påverkas inte bara allmänna pensionen. Inkomsttaket för sjukpenningen ligger på 28 438 kronor, föräldrapenningen på 37 917 kronor och a-kassan 25 025 kronor.

Finns många fördelar

Men för den höginkomsttagare som vill spara mer till sin pension kan löneväxling vara rent utsagt lönsamt. Istället för att skatta bort mycket av pengarna kan du skjuta upp beskattningen till en fördelaktigare skatt.

  • Det du sparar är bundet till pensionen. Du kommer inte åt pengarna förrän du börjar ta ut din tjänstepension enligt tjänstepensionsavtalet. För de allra flesta privata arbetsgivare är det tidigast från 55 års ålder. För statligt anställda är det från 61 års ålder. 
    – De här pengarna kommer du inte åt tidigare vilket kan vara bra för vissa som inte kan hålla fingrarna borta från syltburken. Löneväxling liknar det tidigare avdragsgilla pensionssparandet som upphörde att gälla år 2016, säger Zettervall.
  • Du har möjlighet att spara högre belopp än du faktiskt avstår från i lön eftersom löneskatten på pensionsförsäkringar är lägre än de sociala avgifterna på lönen.
  • Löneväxlar du inom din kollektivavtalade tjänstepension kommer du åt de låga avgifterna i sparandet. 
    – Inom de kollektivavtalade tjänstepensionerna är priserna generellt sett mer pressade än på den privata marknaden. Avgifter gröper ur ditt sparande på sikt och därför är låga avgifter viktigt i ett långsiktigt pensionssparande, säger Zettervall.
  • Möjligheten att sluta arbeta tidigare kan öka i och med att du får en ännu mer förstärkt pension genom den fördelaktiga avsättningen. Håll dock koll på hur din allmänna pension och andra ersättningar påverkas av detta.

Om du tänkt börja löneväxla se då till att förhandla till dig skillnaden mellan löneskatt och arbetsgivaravgifter som en extra del till din pensionspremie. Detta eftersom din arbetsgivare betalar lägre skatt på pengar som avsätts till pension, jämfört med pengar som avsätts till lön. Mellanskillnaden är ungefär 5–6 procent. Det innebär att för varje 100 kronor som du avstår i lön bör arbetsgivaren lägga till 5–6 kronor extra i löneväxlingen.

– Det är upp till arbetsgivaren att avgöra. För vissa arbetsgivare innebär det en extra administrativ kostnad med löneväxling och de betalar därför inte mellanskillnaden. Men det är såklart något man som individ ska försöka få igenom, framförallt om man löneväxlar stora belopp. På 20–30 år kan det blir mycket pengar som kan växa och bli avkastning på, säger Monica Zettervall.

Då ska man passa sig

Men det finns även fallgropar för höginkomsttagare att hålla koll på när det gäller att löneväxla. Det kan nämligen kosta mer än det smakar i vissa lägen.

  • Om man inte löneväxlar i den kollektivt upphandlade tjänstepensionen kan du få betala väldigt höga avgifter. Det kan vara en hög fast årlig avgift och en procentuell årlig avgift på sparkapitalet.
  • Sparandet är bundet tills dess att du tidigast tar ut tjänstepensionen som är minst från 55 års ålder beroende på tjänstepensionsavtal.
    – Det kan vara en nackdel för vissa, säger Zetterwall.
  • Om du har rätt till andra ersättningar via din arbetsgivare så kan de bli lägre. Har du rätt till en extra ersättning om du är föräldraledig eller sjukskriven så kan den sänkas tackvare att du sänkt din inkomst till förmån för att löneväxla.
    – Sjukpension via tjänstepensionen grundar sig för de flesta på den inkomst du har efter avdraget för löneväxling. Detsamma gäller om du blir arbetslös och har inkomstförsäkring via exempelvis ditt fackförbund.

Och skulle man ångra sig man kan alltid sluta löneväxla.

Det är dock viktigt att du skriver ett avtal med din arbetsgivare där riklinjerna står med. I avtalet står det även hur mycket du får löneväxla av din lön och vilket som är det minsta beloppet.

Du får dock bara spara 35 procent av bruttolönen till tjänstepension, inklusive den vanliga tjänstepensionen.

Och glöm inte bort att din ordinarie tjänstepension inte ska påverkas av att du löneväxlar.

– Den ska grundas på inkomsten innan löneväxlingen.