Så får du ekonomin att gå ihop under småbarnsåren

Publicerad 2024-05-31

Artikeln innehåller annonslänkar

Många kämpar med att få ekonomin att gå runt, speciellt när man fått ett nytt tillskott i familjen.

Därför kan det vara klokt att kika igenom sin ekonomi och se vad man kan spara in på.

Vi guidar dig nedan!

Höga mat- och levnadskostnader har slagit hårt på många. Och det blir inte lättare när man fått tillskott av en liten krabat hemma.

Därför kan det vara en god idé att sätta sig ner och faktiskt kika på vilka utgifter som kostar mest kan göra stor skillnad i din plånbok. Men det kan vara svårt att veta var man ska börja.

Nedan listar vi vilka poster som kan vara kloka att prioritera för att försöka sänka sina utgifter, höja sina inkomster – och faktiskt få ekonomin att gå runt.

ANNONS

Gör en budget

A och O för en hälsosam ekonomi är att ha en tydlig budget, speciellt när man står inför tuffare tider.

Att göra en budget låter förmodligen svårare än vad det behöver vara. Sätt dig ner med papper och penna och lista alla inkomster och utgifter ditt hushåll har.

Kom ihåg att även lista samtliga abonnemang. De kan framstå som små summor som inte har någon plats i en övergripande budget, men det stämmer inte. En streamingtjänst på 119 kronor i månaden blir hela 1428 kronor per år. Det blir stora summor i slutändan, speciellt om du sitter på flertalet abonnemang.

När du har dina inkomster och utgifter svart på vitt är det lättare att se både hur mycket du har att röra dig med varje månad, men även vilka utgifter du skulle vilja dra ned på.

Ansök om de bidrag du är berättigad

Det finns flera olika bidrag du som småbarnsförälder kan ansöka om. Exempelvis kan du få merkostnadsstöd om du har ett barn med en funktionsnedsättning. Om du har höga boendekostnader kan du få stöd för det, eller om du har svårt att få underhållet du har rätt till kan du ansöka om underhållsstöd.

Här kan du läsa mer om vanliga bidrag och vart du kan ansöka om dem.

Se till att ta vara på bidragen du kan få – det kan ge dig tusenlappar extra varje månad!

Förhandla om dina lån

Den största utgiften för många hushåll har under de senaste åren onekligen varit bolånekostnader. De har länge varit svåra att påverka, men nu när allt fler banker sänker de rörliga räntorna kan det vara klokt att sätta sig ned, jämföra olika bankers ränta och se om du kan få bättre villkor någon annanstans.

Då bankerna faktiskt vill ha dig som kund är det lättare än du tror att byta bank. Ofta hjälper den nya banken dig genomföra allt det praktiska när du väl bestämt dig för att byta till dem.

Om du inte har ett intresse av att byta bank kan du även boka in ett möte med din nuvarande bank, förklara läget och visa att du kan få bättre villkor hos en annan aktör. I vissa fall kan de då erbjuda dig en lägre ränta.

I mötet kan det även vara klokt att uppdatera dem om eventuella nya positiva aspekter inom din privatekonomi. Har du fått en löneförhöjning? Eller har du betalat av andra, dyra lån? Det kan vara en sporre för banken att faktiskt ge dig bättre villkor.

Så var aktiv med din bank! Och kom ihåg att det sällan lönar sig att vara lojal.

ANNONS

Prioritera rätt

Många ser ett avbetalat CSN-lån som en milstolpe i livet. Därför väljer vissa att prioritera högre avbetalningar på CSN-lånet för att sänka det så mycket som möjligt, men det kan vara klokt att göra motsatsen eftersom att dina studielån oftast har lägre ränta och bättre villkor än dyra blancolån.

De lån du bör prioritera är de lån med högst ränta. Betala även av små blancolån och eftersläpande fakturor som står dig dyrt varje månad, även om de kan verka obetydliga kostar de dig säkert en del varje månad. Om du har flertalet lån kan det även vara en idé att prata med din bank om ett såkallat Hopbakslån. Det är precis vad namnet antyder, ett lån som täcker dina nuvarande lån och krediter. På så sätt slipper du betala av olika lån med olika räntesatser och har möjlighet att sänka dina utgifter.

Publisert: