Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

- Hjälp, var är våra pengar?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-25

Svenskarna har förlorat 90 127 kronor per person på börsraset

90 127 kronor per person. Så mycket har svenska folket förlorat på aktier sedan börskraschen i mars 2000.

I går var det dags för en ny störtdykning. För fjärde dagen i rad föll kurserna på Stockholmsbörsen kraftigt.

När börsen stängde hade den backat med 4,6 procent. Experterna talar nu om blodbad och börskrasch - igen.

Den dramatiska nedgången drabbade i första hand bank- och telecomaktierna. Men även ABB-aktien föll med så mycket som 23 procent, efter att verkstadsföretaget presenterat sin delårsrapport.

- Egentligen är konjunkturen inte dålig. Det är vissa branscher och enstaka företag som berörs, säger Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.

Hans förklaring till det som händer:

It-bubblan som sprack våren 2000 fortsätter pysa. Nu rasar de kraftigt övervärderade telecomaktierna ner till en mer realistisk nivå.

Alltför många nya telecomföretag har lånat alltför stora belopp till sina investeringar. Det finns inte kunder till alla bredbandskab-lar, internetsatsningar och nya mobiltelefoner.

När företag som amerikanska WorldCom går i konkurs drabbas bankerna som lånat ut pengar. I Tyskland, England och Frankrike har licenserna för 3 G-telefoni auktionerats ut till svindlande belopp. Pengar som företagen lånat ihop.

- Det är hundratals miljarder i investeringar som inte gett någon avkastning. I Sverige har 3G-licenserna varit gratis, men det som drabbar europeiska banker smittar av sig på oss, säger Jan Häggström.

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen backat 38,3 procent. Svenska hushåll har grovt räknat förlorat 804 miljarder på sitt aktiesparande sedan nedgången började våren 2000, visar en uträkning som Aftonbladet gjort med hjälp av Finansinspektionens sparbarometer.

Utslaget på hela befolkningen blir det 90 127 kronor per person.

- Siffrorna ger en fingervisning om dramatiken i det som pågår. Men man måste komma ihåg att 20 procent av befolkningen äger 80 procent av aktiekapitalet, säger Per Arne Ström på Finansinspektionen.

- Så länge folk inte lånar pengar för att köpa aktier så är det ingen fara. Jag hade varit mer orolig om fastighetspriserna sjunkit samtidigt som räntorna gått upp. Då drabbas vanligt folk mycket hårdare.

Så drabbas du av börskraschen:

Katarina Sternudd

Följ ämnen i artikeln