Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Raset gjorde oss fattigare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-11-18

Aftonbladets Lena Mellin om valutadramat för tio år sedan

I morgon är det exakt tio år sedan kronan föll. Sverige övergav den fasta växelkursen. Och blev mycket fattigare.

Bengt Dennis 1992.

Det var en dramatisk höst. I mitten av september blev riksbankschef Bengt Dennis världskändis. "The sky is the limit", sade han och höjde Riksbankens styrränta till makalösa 500 procent.

Det hjälpte inte. Under galgen snickrade statsminister Carl Bildt (m) ihop två sparpaket tillsammans med dåvarande oppositionsledaren Ingvar Carlsson (s).

De hade tappat hoppet

Men höjda skatter och indragna semesterdagar hjälpte inte heller. När Bildt för tredje gången sökte stöd hos Carlsson blev det kalla handen. Carlsson hade gett upp hoppet.

Det hade riksbankschefen Dennis också gjort. Sedan 158 miljarder kronor strömmat ur landet på en vecka var kampen över. Tjugo över två på eftermiddagen den 19 november 1992 övergav Sverige den fasta kronkursen.

Flera ekonomer, bland annat Nordbankens dåvarande chefsekonom Nils Lundgren och Aftonbladets nuvarande kolumnist Carl Hamilton hade under hösten framkastat att det var för dyrt att försvara kronan. De stämplades i det närmaste som landsförrädare.

Men historien har gett dem rätt. Den svenska kronan var övervärderad och kunde ha devalverats under ordnade former. I stället förenade sig landets politiska ledning och Riksbanken i en dyr och resultatlös kamp för att behålla en felaktig värdering av kronan.

Direkt efter tvångsdevalveringen tappade kronan tio procent av värdet. Men utförsbacken har fortsatt.

Jämfört med dollarn har kronan förlorat mer än halva värdet.

Det brittiska pundet kostar idag över fem kronor mer än det gjorde för tio år sedan.

Minst har kronan tappat jämfört med EU-valutan euro. För tio år sedan var den en teknisk konstruktion under beteckningen European currency unit (ecu) noterad på valutamarknaden.

Den flytande kronan har tjänat Sverige väl. Den eviga rean på svenska exportvaror har hållit arbetslösheten i schack. Baksidan är att en kopp kaffe under Parisbesöket lätt kan gå på 30 kronor.

Behöver inte bli åtlöje igen

Inom kort utsätter sig Sverige på nytt för risken att hamna i de internationella valutahandlarnas klor. Ett led i förberedelserna för att gå över till euro är att knyta kronan till EU:s växelkurssamarbete. Där får värdet på kronan bara ändras marginellt. Vid större svängningar måste Riksbanken intervenera, stödköpa eller sälja valuta.

Men den här gången har Sverige den Europeiska centralbanken bakom sig.

Riksbankschefen kommer inte behöva göra sig till internationellt åtlöje igen.

Datum som vi minns

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln