Så mycket kostar din förkylning

Uppdaterad 2013-02-12 | Publicerad 2012-10-05

Snörvel, sniff, host och prosit.

Förkylningstiden är här.

Men många väljer att gå till jobbet, även om de är sjuka.

Ett vanligt skäl är pengar.

Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

– Det är dyrt att vara sjuk. Jag drar mig själv för att vara hemma på grund av karensdagen, även om man förmodligen hade återhämtat sig snabbare om man hade vilat upp sig, säger Maria Landeborn som är privatekonom på SBAB.

Tufft för låginkomsttagare

För den som redan har en ansträngd ekonomi, är förkylningen givetvis extra ovälkommen. Första sjukdagen är karensdag, vilket innebär utebliven lön. Sedan får man 80 procent av sjuklönen dag 2 till 14.

– Har man inte så hög lön kan det bli riktigt tufft. Ett tips kan vara att kanske kompa ut timmar istället för att vara sjuk, eller byta arbetspass med en kollega, men alla har ju inte den möjligheten.

Måste ha buffert

Maria Landeborn tipsar om vikten av att ha en buffert för att klara oväntade utgifter.

– Inför influensasäsong, vinterkräksjuka och allt som härjar, är det bra att ha en liten sparpeng så man klarar några dagars frånvaro på jobbet.

Enligt en undersökning som fackförbundet Unionen gjorde för några år sedan, uppgav mer än hälften av de cirka 800 personer som deltog att de alltid eller ofta går till jobbet, trots att de är sjuka i både magsjuka och feber.

Hela nio av tio uppgav sig arbeta när de är förkylda.

Tvätta händerna

Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, tycker att man kan kan gå till jobbet trots att man är förkyld.

– Men om man måste ta tabletter för att orka jobba så tycker jag att man ska stanna hemma.

Hon påpekar också att den som är sjuk måste ta sitt ansvar och minimera smittorisken.

– De ska tvätta sina händer för att inte föra vidare bakterier och virus. Och man ska helst sitta för sig själv lite så man inte hostar och nyser mitt bland andra.

Dyr karensdag

Sedan beror det också på vilket jobb man har.

– Arbetar man inom vården och tar hand om sköra människor, kan man göra stor skada om man går till jobbet förkyld.

Annika Linde tror att det är karensdagen som gör att vi drar oss från att sjukanmäla oss.

– Man borde göra en samhällsekonomisk utredning kring detta, om man tog bort karensdagen och fler stannade hemma. Då kanske smittspridningen skulle minska.

Smitta i kollektivtrafiken

Den som inte vill bli sjuk, bör själv satsa på god handhygien.

– Tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Det är bättre än sprit. Men det är bra att ha handsprit med sig vid behov.

Den som vill undvika förkylning bör också avstå från att åka kollektivt i rusningstrafiken.

– Kan man förskjuta sitt resande lite så man slipper åka när det är som mest fullpackat, minskar man risken att bli smittad. Och använd gärna handskar i kollektivtrafiken. Då stannar bacillerna och virusen på utsidan av handskarna.

Följ ämnen i artikeln