Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Supertråden som ska avslöja klädesplaggen

Publicerad 2013-05-06

"Omöjligt att kopiera"

Lösningen på problemet med piratkopierade kläder kan vara här.

Chalmers-forskaren Christian Müller har utvecklat en tråd som ska skilja äkta kläder från falska.

– Det går inte att återskapa mönsterkombinationen, säger Christian Müller.

Christian Müller som forskar i polymerteknologi vid Chalmers tekniska högskola står bakom idén. Han har utvecklat en smart tråd som sätts ihop till ett unikt mönster som ska vara omöjlig att kopiera. Tråden är osynlig för blotta ögat, men kan ses med hjälpt av ett polarisationsfilter.

– Mönstret ska vara en del av textilen, så det ska inte vara något som går att klistra på plagget, säger Christian Müller.

Unikt mönster

Mönstret som är sammansatt av textilfibrer och färgmolekyler ska inte gå att kopiera.

– Pirattillverkarna kan skaffa den utrustningen som krävs för att läsa mönstret, men inte återskapa kombinationen, säger Müller.

Metoden ska därmed göra det möjligt att skilja äkta märkeskläder från piratkopior. Tanken är att ett varumärke sätter ihop sitt eget speciella mönster.

Stort intresse

Enligt Christian Müller ska det vara enkelt och billigt för företagen att ta fram. Och han har fått bra respons då flera företag runt om i världen har visat intresse för det osynliga mönstret.

– Klädföretag från USA, Europa och Kina har hört av sig och är intresserade. Nu ska jag tänka ut hur jag kan ta vidare forskningen, tillsammans med industriföretagen, säger Christian Müller.

"Viktigt"

Varje år stoppas varor till ett värde av mer än en miljard kronor av tullmyndigheterna inom EU. Piratkopior blir allt mer välgjorda och därför också svårare att skilja från originalen.

– Att bekämpa varumärkesintrång är viktigt både för kunder och leverantörer men tyvärr är det väldigt svårt att komma åt kopiorna, säger Christian Nilsson som är chef för internationellt samarbete vid Patent- registreringverket, till Metro.

Christian Nilsson är positiv till idén med trådarna.

– Det låter som en utmärkt idé, säger Christian Nilsson.

Följ ämnen i artikeln