Julbelysningen kan vara en dödsfälla

Uppdaterad 2012-12-05 | Publicerad 2012-11-19

Hälften av belysningen får säljförbud - här är märkena du ska undvika

Din julbelysning kan vara en dödsfälla.

Nästan hälften av den belysning Elsäkerhetsverket testat har fått försäljningsförbud.

– I värsta fall riskerar du att dö, säger Martin Gustafsson, inspektör Elsäkerhetsverket.

Julen närmar sig med stormsteg och snart fyller vi våra hem med adventsljusstakar, julstjärnor och annan elbelysning för att skapa den perfekta julstämningen.

Men belysningen kan vara livsfarlig. Elsäkerhetsverket gör varje år en kontroll av de julbelysningar som säljs ute i butikerna. Och resultatet är skrämmande. Förra året var det bara 13 procent av belysningen som klarade sig utan anmärkning. Hälften av produkterna hade så många brister att de förlades med säljförbud.

Inte samma kvalitet

Årets test har ännu inte hunnits göra, men Elsäkerhetsverket räknar med samma dystra siffror i år.

– Julbelysningen säljs ofta av affärer som i vanliga fall inte säljer elprodukter, och därför är man kanske inte lika noga med säkerheten. Säsongsbelysningen används också bara ett par veckor om året, och håller därför inte lika länge, säger Martin Gustafsson, på Elsäkerhetsverket.

Några av de vanligaste felen är att lampor trillar loss, dragavlastningen lossnar och att produkterna saknar eller har felaktig märkning, något som kan få förödande konsekvenser.

Kan vara dödlig

– Saknar produkten exempelvis märkning om den kan användas inomhus eller utomhus och du använder en inomhuskedja utomhus kan ledarna spricka, tar du då på belysningen kan du få 230 volt genom kroppen, och då dör du, säger Martin Gustafsson.

Andra faror med den bristfälliga julbelysningen är bränder och giftig rökutveckling.

Hur många bränder som varje år startar på grund av julbelysningen finns det ingen statistik på. Men Elsäkerhetsverket uppmanar hushållen att vara noga med att köpa rätt julbelysning, och att kontrollera den belysning de redan har.

– Ser belysningen trasig eller bristfällig ut ska man inte chansa, utan slänga den.

Om du har köpt en produkt som visar sig ha brister kan du anmäla det via Elsäkerhetsverkets webbsida.

Följ ämnen i artikeln