Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Därför sänktes räddningsplanen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-30

Ekonomin faller fritt – republikaner vägrade rösta som Vita huset ville

NEW YORK. Det handlar bara om politik nu.

De republikanska ledamöterna i kongressen röstade emot räddningsplanen för att demokratiska talmannen Nancy Pelosi höll ett alltför partiskt tal före omröstningen.

Resultatet kan bli rent kaos.

– Vi står inför en fruktansvärd kris och de röstar nej för att någon sårar deras känslor, suckar Barney Frank, ordförande i finansutskottet.

Det var ju i princip klart.

De båda partiernas respektive ledare i såväl representanthuset som senaten hade kommit överens om de nya detaljerna i den jättelika räddningsplan för finanssektorn Vita huset presenterade i förra veckan.

Men omröstningen i representanthuset i går kväll, svensk tid, blev en regelrätt chock för USA.

Bara 205 ledamöter röstade för förslaget – medan 228 röstade emot.

Småaktig politik

Varför, frågade sig en skärrad nation som i natt såg ekonomin befinna sig i fritt fall.

Svaret verkar vara att ledamöterna ägnar sig åt simpel, småaktig politik.

Strax före voteringen höll demokratiska talmannen Nancy Pelosi ett påfallande politiskt anförande i talarstolen.

– 700 miljarder dollar är en hisnande summa, men det är vad Bush-administrations misslyckade ekonomiska politik kostar, sa hon med illa dold avsmak.

En tredjedel följde Bush

Det blev för mycket för republikanerna, som redan sedan tidigare pressas hårt av arga väljare i sina hemdistrikt och befarar att de kan komma att förlora i stundande val.

Bara en tredjedel av dem valde att gå på den linje såväl president Bush som ledarskapet i kongressen och partiets presidentkandidat John McCain förespråkat.

”Hon höll ett partiskt tal”

Därmed sprack räddningspaketet i sina sömmar.

– Vi hade kunnat få igenom den nödvändiga planen om inte talmannen hållit ett så partiskt tal på golvet i dag, grymtade minoritetsledaren John Boehner under natten.

På den demokratiska sidan sågar man den, som man ser det, barnsliga responsen.

– Om det stämmer, om de röstade emot det viktigaste förslaget i vår livstid för att de inte gillade Pelosis tal, då är det republikanska partiet slut, dundrade Bill Clintons förre rådgivare Paul Begala i CNN i natt.

”Små och känsliga”

Likadant uttryckte sig Barney Frank, ordförande i representanthusets finansutskott:

– Så små och känsliga trodde jag inte att de var. Om det hjälper lovar att jag gå till dem och berätta vilka underbara människor de är.

George W Bush, som ger ett alltmer plågat intryck för varje dag, sa sig vara djupt besviken över utvecklingen, men utlovade nya försök att ro en överenskommelse i land.

Samma budskap kom från presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama.

– Vi har ett enormt ansvar och måste fixa det här, sa McCain under en presskonferens i Iowa.

Marknadens dom över fiaskot i Washington var lika omedelbar som dramatisk. Börsen i New York föll på bara någon timme med 777 punkter – ett av de allra största rasen i USA:s historia.

Sex biljoner kronor borta

Omsatt i pengar betyder att över en biljon dollar – drygt sex biljoner kronor – gick förlorade, ett dystert rekord även det.

De långsiktiga konsekvenserna är mer svåröverskådliga, men om kreditmarknaderna – nu helt frysta – inte snart börjar fungera tror många experter att hundratusentals amerikaner kommer att förlora jobben.

Ner i Japan i morse

Först på torsdag sammanträder representanthuset på nytt.

Då kan det vara för sent.

I morse hade raset spritt sig till Asien. När börsen i Tokyo hade varit öppen en timme vid tretiden i natt, svensk tid, hade värdena rasat snabbt, index sjönk med fyra procent till lägsta nivån hittills i år.

Och då var tendensen fortsatt fallande.

Följ ämnen i artikeln