Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Högt elpris de kommande åren

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-26

Stockholm

Handeln med utsläppsrätter har successivt pressat upp elpriserna under året.

Den allra värsta skrämselhickan på marknaden verkar dock ha gått över.

Förväntningarna om elpriset de närmaste åren ligger ändå en bra bit över 30 öre per kWh. Under de våta åren i slutet av 90-talet låg elpriset bara några ören över 10 öre per kWh.

EU:s system för handel med utsläppsrätter för koldioxid innebär en ökad kostnad främst för de kraftproducenter som använder kol och olja. Ju mer kol och olja som används för elproduktionen desto större genomslag får priset på utsläppsrätter på elpriset.

Marknaden osäker

Handeln med utsläppsrätter har haft en trevande start och osäkerheten på marknaden har varit rätt stor. Priset på en utsläppsrätt, rätten att släppa ut ett ton koldioxid, låg i början av året under 10 euro för att i juli i år stiga till hela 30 euro eller runt 280 kronor. Sedan dess har priset sjunkit tillbaka till cirka 23 euro eller runt 215 kronor.

Priset på utsläppsrätterna har successivt slagit igenom framför allt på de framtida priserna på el. Första kvartalet i år låg dagspriset på el runt 24 öre per kWh i genomsnitt. Då förväntade sig marknaden att priset på elen skulle ligga bara några ören över 24 öre samma kvartal de kommande åren.

Osäkerhet

När priserna på utsläpprätter skenade i höjden i somras handlades el för leverans under det första kvartalet nästa år till över 40 öre per kWh. Sedan dess har förväntningarna om prisökningar dämpats och elpriset för det första kvartalet kommande år ligger på 37 till 38 öre per kWh.

Hur mycket priset på utsläppsrätter påverkar elpriset går inte att säga säkert. Därför lägger marknaden på en osäkerhetspremie på det framtida elpriset konstaterar Mats Persson, kundportföljförvaltare inom elkoncernen Fortum:

- Det finns en osäkerhet om priset på utsläppsrätter och hur mycket det kommer att slå igenom.

Stor skillnad på elpriset

Säkert är dock att handeln med utsläppsrätter ökat skillnaden mellan elpriset våta år med gott om vattenkraft och elpriset under torrår.

- Skillnaden mellan dyrt och billigt har blivit större, säger Mats Persson.

Genomslaget på elpriserna för priset på utsläppsrätter har gjort att det nu är relativt dyrt att binda sitt elpris jämfört med att ha ett rörligt pris. De stora elbolagen ger sina kunder lite olika råd för att hantera den situationen.

Nils Odén/TT

Följ ämnen i artikeln