Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Storbankernas vinster minskar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-20

Röda siffror väntas när bankerna redovisar delårsrapporter

STOCKHOLM (TT)

Det blir fallande vinster när de fyra storbankerna redovisar sina resultat i veckan.

Den usla börsutvecklingen är ett av skälen till bankernas nedgång.

Kurserna på Stockholmsbörsen föll med drygt 17 procent under första halvåret och den nedgången har sänkt omsättningen för bankernas aktiehandel ordentligt. Det slår hårt mot storbankernas vinster på avgifterna för aktiehandeln.

Dessutom har börsnedgången medverkat till stigande långa räntor. Därmed faller bankernas stora innehav av räntebärande obligationer i värde. Det är visserligen i huvudsak en bokföringsmässig förlust eftersom obligationerna inte har sålts, men värdeminskningen kommer ändå att lysa rött i bankernas rörelseresultat.

Dystra utsikter

Det innebär att tiderna inte är särskilt ljusa för storbankerna. Dessutom finns andra mörka moln på himlen, även om blixten ännu inte har slagit ner. Den pågående avmattningen i den svenska ekonomin kommer sannolikt att sänka bankernas omsättning och vinster. Om tiderna försämras riskerar kreditförlusterna också att vända uppåt efter att ha varit nere på rekordlåga nivåer under några år.

Det är inte säkert att den nedåtgående konjunkturen ännu syns fullt ut i veckans resultatrapporter för andra kvartalet från Handelsbanken, Nordea, SEB och Föreningssparbanken. Men aktiemarknadens bankanalytiker spår ändå minskade vinster för alla storbankerna för andra kvartalet, enligt en enkät från Reuters.

Trögt andra kvartal

Handelsbanken är först ut med sin rapport på tisdag. Banken visade den bästa rapporten för första kvartalet och ökade sin vinst från 2,9 till 3,1 miljarder kronor under första kvartalet, men sannolikt har det gått något trögare under andra kvartalet.

Analytikerna spår en nedgång för andra kvartalet men halvårsresultatet stannar möjligen på samma som första halvåret i fjol.

Den minskade aktiehandeln kommer att dra ner vinsten men samtidigt har Handelsbanken ökat marknadsandelarna på utlåningen. Dessutom finns det ett utrymme för att ta nya kunder när SEB och Föreningssparbanken är upptagna med den planerade sammanslagningen.

Bankkoncernen Nordea har lyckats etablera sig på allvar i alla de stora nordiska länderna genom köpet av norska Kreditkassen. Men första kvartalet blev inte någon stor framgång. Nu väntar sig analytikerna att Nordea ska börja leverera kostnadsminskningar.

Fusionsarbete kostar

SEB är störst på aktiehandel och drabbas därför hårdare än de andra bankerna av börsnedgången. SEB har numera stor verksamhet i Tyskland genom köpet av tyska BfG, men konjunkturnedgången i Tyskland kommer sannolikt inte att märkas i halvårsrapporten.

Däremot är det sannolikt att fusionsarbetet med Föreningssparbanken kommer att kosta pengar. Det gäller naturligtvis också för Föreningssparbanken som dock har störst andel privatpersoner som kunder. Därmed är Föreningssparbanken mindre känslig för konjunktursvängningar och börsförändringar.

Samtidigt har Föreningssparbanken tappat en ordentlig bit av sina marknadsandelar på utlåningen till privatpersoner, vilket är oroväckande på sikt.

Sten Gustafsson/TT

Följ ämnen i artikeln