Svårt att få rätt i renoveringstvister
Uppdaterad 2018-02-05 | Publicerad 2017-05-08
Det är nästan omöjligt för hyresgäster att få rätt i renoveringstvister mot hyresvärdar.
Bara två procent av fallen i hyresnämnden har vunnits av hyresgäster sedan 2006.
– Hyresgästernas inflytande är en chimär, säger Susanna Skogsberg på Hyresgästföreningen.
Runtom i landet finns gott om slitna hyreshus i behov av renovering – något som sätter hyresgäster i en knepig situation. Lägenheten blir finare, men hyreskostnaden tenderar också att skjuta i höjden efter renoveringen.
– Det vanligaste skälet för hyresgäster att motsätta sig renovering, är att det nästan alltid följer en hyreshöjning, säger Mattias Nordell, hyresråd i hyresnämnden i Umeå, till Nyhetsbyrån Siren.
Hyresvärdarna får nästan alltid rätt
De har sammanställt siffror från Domstolsverket som visar att hyresvärdarna nästan alltid får rätt i renoveringstvister. När en värd vill renovera en fastighet krävs att samtliga hyresgäster säger ja. Om någon säger nej kan hyresvärden vända sig till hyresnämnden.
Där har hyresgästerna bara fått rätt i två procent av fallen mellan 2006–2016.
– Hyresgästerna ska enligt lagen ha ett inflytande över renoveringarna, men i praktiken är det en chimär, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
En av fyra flyttar
När hyrorna höjs kraftigt tvingas många boende flytta. Boverket har räknat ut att en av fyra tvingas från sina hem i samband med renoveringar. Fenomenet har fått namnet ”renovräkning”.
– Ofta är det de mest ekonomiskt utsatta som tvingas flytta till socioekonomiskt svagare områden. Det leder till segregation, säger Susanna Skogsberg.
Enligt henne har alltså hyresgäster idag i praktiken ingen rätt att vara med att påverka. Men en ny statlig utredning föreslår att det blir ändring på det.
Inflytandet ska stärkas
Bland annat ska hyresvärdarna tvingas ge mer information om kommande renoveringar till hyresgästerna. Dessutom vill utredningen att hyresgästernas intressen tydligare vägs mot hyresvärdarnas vid större renoveringar. Sannolikt kommer det innebära att hyresgäster erbjuds olika nivåer av renovering.
Förslaget har sågats av fastighetsbranschen, som menar att det kommer att leda till färre renoveringar, färre nyproducerade hyresrätter och fler tvister i hyresnämnden.
Susanna Skogsberg håller inte med.
– Det kan möjligen bli fler tvister i början när reglerna är nya, men på sikt bedömer jag att det troligen blir färre. Däremot tror jag att fastighetsägarna även fortsättningsvis kommer att tycka att renoveringar är en bra affär om de nya reglerna träder i kraft, säger hon.