Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så väljer du rätt skidutrustning

Uppdaterad 2012-12-04 | Publicerad 2012-11-30

”Stirra dig inte blind på priset”

Vintern är i antågande och inför skidköpet är första rådet att anpassa utrustningen till det egna behovet.

Vintern närmar sig med stormsteg.

Det är dags för den åksugne att se över skidutrustningen.

– Tänk efter vad du behöver och stirra dig inte blind på priset, säger Ola Melin, redaktör på Freeride.se.

I skrivande stund har ungefär hälften av Sveriges yta snö på marken, enligt SMHI. Snötäcket sträcker sig över större delen av Norrland och delar av Mellansverige, ned till några mil norr om Värnen. Men vintervädret kryper allt längre söderut och i helgen väntas snö även i Götaland.

”Anpassa köp efter åkning”

Med vintern i antågande börjar många se över sin skidutrustning. Aftonbladet Min Ekonomi tog hjälp av Ola Melin, redaktör på Sveriges största skidsajt Freeride.se, för att få tips kring utrustningen.

– Det är smart att anpassa sitt köp beroende på hur mycket man åker och efter sin egen förmåga. En dubbelt så dyr pjäxa eller skida betyder inte automatiskt att man blir en dubbelt så bra skidåkare, säger Ola Melin.

Om man bara har råd med antingen pjäxor eller skidor rekommenderar Ola Melin att satsa på pjäxor i första hand. 

Om man bara har råd med antingen pjäxor eller skidor så vill Ola Melin slå ett slag för pjäxorna.

– Precis som skidan så har pjäxan utvecklats de senaste åren. Från att i början bara vara något man knäppte i skidan så har det blivit en större del av utrustningen. Det går att göra formgjutna sulor och lägga i pjäxorna, och det är verkligen värt pengarna. Har du en pjäxa som passar just din fot så minskar du risken att frysa och att pjäxan klämmer åt. Saker som annars kan förstöra skidsemestern, säger han.

Hyra eller köpa?

Att hyra utrustning kan vara ett bra alternativ. Men problemet med hyrskidor är att de är uppdelade på kategori och att man inte kan välja exakt vilken skida man får.

– Flera av dem som hyr ut erbjuder att man kan byta skidor under de dagar man hyr, vilket är en fördel. Ju fler skidor man testar desto större chans är det att hitta vad som passar just en själv, säger Ola Melin.

Om man vill prova skidor finns dessutom skidtestardagar, då tillverkarna låter åkare testa olika skidmodeller gratis.

Begagnat kan löna sig

Ett annat alternativ kan vara att köpa begagnad utrustning. Priset på använda skidor är avsevärt lägre, men här finns också flera risker. Skidorna kan ha skador som är svåra att upptäcka och behöver ofta slipas.

– Ibland är det bara grafiken på skidan som ändrats från ett år till ett annat, så om skidorna är i gott skick kan det löna sig att köpa äldre eller begagnad utrustning, säger Ola Melin.

Följ ämnen i artikeln