Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Bra att få veta sina svaga sidor”

Publicerad 2014-04-29

Christina, 44, har gjort flera personlighetstester när hon sökt jobb

Tar testerna med en nypa salt Christina Almgren fick göra ett webbaserat test när hon sökte – och fick – sitt nuvarande jobb.

Christina Almgren, presschef på Forum, har gjort flera personlighetstester när hon sökt jobb.

– Jag tror att de kan ge en bra fingervisning om "hur man är", exempelvis ens driv- och motivationskraft, men man ska nog ta dem med en nypa salt.

När Christina var i slutfasen i en rekrytering till en tidigare tjänst fick hon en länk till ett webbformulär med 200 frågor. När hon tragglat sig igenom alla var hon rätt mentalt slut. 

– Jag kommer ihåg att jag tyckte att vissa frågor var lite absurda, eftersom svaren kändes helt självklara eller att det inte fanns något passande alternativ att välja på. Samtidigt förstod jag att företaget ville ta reda på hur jag värderar saker och ting. 

Svaren – som bidrog till att Christina fick jobbet – följdes upp med en djupintervju där hon fick ge exempel på hur hon tänkt och varför hon svarat som hon gjort.

– Diskussionen under intervjun och feedbacken var väldigt kul att få. Ofta vet man ju på ett ungefär vad man har för styrkor och svagheter och hur det ger sig uttryck i sitt arbete, men samtalet blir ändå en bekräftelse på det.
 

Kan bli komplement

I samtliga personlighetstester har Christina gjort logiska uträkningar under tidspress och vid ett tillfälle har hon fått svara på en radda frågor via mejl. 

– Jag tror att tester kan vara ett bra komplement till ansökningar och intervjuer, men man ska inte se dem som ett facit på hur en människa fungerar, vi är ju mer komplexa än så. 

Har du tänkt på att det finns olika typer av tester och att vissa är oseriösa?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag har utgått ifrån att det har varit seriöst. Och att de som läser av testen vet hur de ska tolkas. 

Följ ämnen i artikeln