Dom öppnar för chockhöjd elavgift

Publicerad 2013-12-11

40 procent.

Så mycket kan elnätsavgiften för en genomsnittlig villaägare öka under de kommande åren.

Det blir effekten av en dom i Linköpings förvaltningsrätt som kom i dag.

En segdragen och svårgreppbar konflikt fick sitt avgörande i Linköpings förvaltningsrätt i dag. Bra för elnätsföretagen – men sämre för konsumenterna.

87 av landets elnätsföretag hade överklagat Energimarknadsinspektionens (EI) sätt att beräkna vilken avgift företagen får ta ut av sina kunder. När EI fastställde vilka priser elnätsföretagen får ta ut för perioden 2012–2015 bantades företagens egna förslag till avgiftshöjningar med 33 miljarder kronor. Tanken var att priserna successivt skulle höjas under en övergångsperiod i stället.

Men det var alltså fel, enligt domen i förvaltningsrätten.

– Om man generaliserar så är EI och nätbolagen i stort sett överens om att schablonmodellen för ersättning är okej. Det man har hakat upp sig på är övergångsmetoden. Och den anser vi är felaktig, säger rådmannen Tomas Fredén vid förvaltningsrätten i Linköping.

40 procent högre avgifter

Nu får bolagen rätt att ta ut betydligt mer pengar. Enligt Energiinspektionen kan det röra sig om upp emot 60 miljarder kronor – pengar som elnätsbolagens kunder i sådana fall får stå för.

– Så kan det bli. Vi kan inte uttala oss om beloppen över huvudtaget. Men det kan givetvis ge de effekterna att företagen har möjlighet att höja sina intäkter, säger Tomas Fredén.

Då bara två år återstår av perioden kan domen innebära att elnätsavgiften för en genomsnittlig villa höjs med 40 procent fram till 2015.

Beslutet har fått Villaägarnas riksförbund att gå i taket.

– Vi tycker att den här domen är helt vrickad. Konsekvensen av domen blir att en vanlig småhusägare kan räkna med höjda elnätsavgifter om 3 000 kronor, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas riksförbund.

Kritik mot regeringen

Han riktar också kritik mot regeringen för att vara alltför passiv i frågan.

– EI har bett om vägledning om att ta fram en annan metod för kostnadsberäkningen från regeringen. Men det har de inte fått. Regeringen sitter på händerna i den här frågan. Samtidigt drabbas både villaägare och industrin av höjda avgifter, säger han.

Men sista ordet är inte sagt än i eltvisten.

Energimarknadsinspektionen har redan meddelat att man kommer att överklaga dagens beslut.

Följ ämnen i artikeln