Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Vänta med klädköp till efter nyår

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-26

Importkvoterna slopas - tusenlappar att spara för barnfamiljerna

Vid årsskiftet blir det fritt fram för billiga kläder från till exempel Kina och Indien.

Bra för konsumenten, men textilindustrin i EU och USA hotas när importkvoterna på textilier och kläder försvinner.

Inte sedan spinnmaskiner började användas för flera hundra år sedan har det hänt något lika revolutionerande i textil- och klädindustrin. Det hävdar Åke Weyler, vd för branschorganisationen Textilimportörerna. När importkvoterna försvinner den 1 januari väntas tillverkare i framför allt Kina, men också Indien och Pakistan, bli de stora dominanterna på världsmarknaden.

– Det är verkligen en stor grej, säger Åke Weyler.

– Många människor i EU:s textilindustri kommer att förlora jobben, men för konsumenterna betyder det förstås lägre priser.

Pengar att tjäna

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD räknar med att en familj med två barn kommer att spara runt 2400 kronor om året på sina klädinköp när kvoterna försvinner. Det stämmer bra överens med en studie som utrikesdepartementet (UD) lät göra för några år sedan. Textilimportörerna räknar med prissänkningar på runt tio procent nästa år.

Men även om världshandelsorganisationen WTO beslutat att alla kvoter ska bort, så smids det planer på motåtgärder. I USA befarar industrin att hundratusentals jobb kommer att försvinna och vill därför ha kvar kvoter på exempelvis kinesiska morgonrockar, bh och strumpor. En klausul i WTO-avtalet tillåter särregler mot Kina under fyra år.

I EU har inga motåtgärder presenterats än. Men textilindustrin i exempelvis Portugal och Baltikum befarar mördande konkurrens.

– Om USA använder sig av särregler för Kina, ökar trycket på EU:s marknad och då kommer det att heta att EU också måste införa begränsningar, säger Stanislaw Patek, ambassadör på UD.

Kvoter kan komma

Ett tecken på att EU ligger i startgroparna för detta är att det även efter nyår kommer att krävas importlicenser för kinesisk försäljning till EU. Alla som ansöker kommer att få en licens, så frågan blir varför licenserna ska vara kvar, om inte som en förberedelse för ett kvotsystem.

– EU kommer att införa kvoter mot Kina. Det är jag säker på, säger Åke Weyler.

Han tror att klädföretag som har mycket tillverkning i Europa blir förlorare, medan företag som slåss med låga priser och redan är mycket medvetna om var de köper sina kläder blir vinnare. Han beskriver situationen just nu som en tävling om att hitta bra, kinesiska leverantörer. Importörerna är som flugor runt en sockerbit.

Svenska företag som kan tjäna på förändringen är till exempel Lindex och Polarn&Pyret, tror Weyler.

Hennes&Mauritz vill inte uttala sig om vad de borttagna kvoterna kommer att innebära för företaget. Först vill bolaget se vilka särregler som USA, och eventuellt EU, kommer att införa. Men redan i dag tillverkas 35 procent av bolagets kläder i Kina.

Fakta: Importkvoter

Maria Davidsson/TT

Följ ämnen i artikeln