Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Sjuksköterskornas missnöje efter strejken: "Skit"

Publicerad 2024-07-06

Missnöjet bland sjuksköterskor är stort sedan Vårdförbundet slutit nytt avtal med SKR. Men enligt facket fanns inga alternativ till uppgörelsen.

– Medlemmarna hade blivit utan kollektivavtal i minst sex månader annars, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

I slutet av förra veckan kom beskedet att vårdstrejken är slut, och att parterna hade kommit fram till ett avtal.

Sedan dess har missnöjet hos fackets medlemmar synts bland annat på Vårdförbundets Facebooksida. Även flera sjuksköterskor som TT har pratat med vittnar om en stor besvikelse.

Framför allt handlar kritiken om att det är en minoritet som omfattas av arbetstidsförkortningen.

– Jag har inte en enda kollega som påverkas av det här, säger Olga Nilsson, sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset.

– Jag tycker att avtalet är skit. Vi har kämpat och strejkat, sen blir det ett sånt dåligt avtal, säger Anastasia Alvbåge, sjuksköterska på Danderyd sjukhus.

Få som omfattas

Av de cirka 78 000 medlemmarna som arbetar inom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas avtalsområde så är det endast 8–9 procent som får arbetstidsförkortning. Det motsvarar ungefär 6 000–7 000 medlemmar. Det gäller bland annat dem som arbetar på rotation – alltså arbetar dagar, kvällar och nätter.

Tanken var att 30 000 medlemmar till en början skulle få en arbetstidsförkortning på 15 minuter per dag.

– Jag har kollegor som har lämnat facket efter det här. Jag är också rädd att fler kommer välja att lämna yrket, fortsätter Olga Nilsson.

Även facket själva vittnar om att det har varit en stor besvikelse bland medlemmarna, vilket de säger sig ha förståelse för.

– Vi är inte nöjda med avtalet. Men det är ju arbetsgivaren man måste vara besviken på, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

”Stora risker”

Enligt facket hade medlemmarna blivit utan kollektivavtal i minst ett halvår, samt blivit utan en reviderad lön, om de inte hade gått med på avtalet.

– Vi fick vårt sista bud från medlarna och SKR. Och något nytt bud skulle inte komma på minst sex månader. Vi kan inte tvinga dem att ge oss ett nytt bud, fortsätter Söderberg.

– Det var deras sätt att få stopp på strejken. Alternativet hade varit att inte sluta avtal, och det skulle innebära alldeles för stora risker för medlemmarna.

Annelie Söderberg säger även att det fortfarande finns chans att fler kan omfattas av arbetstidsförkortningen. Men då måste man vara beredd att jobba en natt varannan vecka.

– Det nya avtalet öppnar upp för en rejäl arbetstidsförkortning då.