Så tjänar du på de nya reglerna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-13

Bästa tipsen om reavinstskatten

Att behålla uppskoven – eller ta lån och betala av skatten på bostadsvinsten?

Det är frågan.

Aftonbladet har svaret.

osäkra Gunvor och Bertil Sundman tjänade tre miljoner när de sålde sin villa. Nu vet de inte vad de ska göra – låna eller betala ränta.

Storbankernas privatekonomer är nedringda av ängsliga villa- och bostadsrättsägare.

Efter regeringens nya uppskovsränta på 0,5 procent vill alla veta samma sak: Tjänar man mest på att behålla uppskoven och betala räntan, eller på att ta banklån och betala kapitalvinstskatten en gång för alla?

– Jag tror aldrig jag varit med om så mycket reaktioner. Folk är oroliga och ringer för att få klarhet i hur reglerna fungerar, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Luddiga gränser

Enligt alliansens budget ska de 220 miljarder som svenskarna sammanlagt och skattefritt skjutit in i nya boenden alltså beläggas med en avgift på 0,5 procent från nyår.

Gränsen för när det börjar löna sig att ta banklån och betala av alltihop på en gång är luddig.

Men den finns där.

– Det är väldigt svårt att säga någonting exakt. Blir det regeringsskifte så har vi ju till exempel plötsligt ingen aning om hur det blir, säger Ylva Yngveson.

– Om man utgår från dagens förutsättningar så går gränsen dock oftast vid 7–8 år. Planerar du att betala skatt på den uppskjutna vinsten tidigare än så lönar det sig att ta ett banklån.

Kom som en chock

Gunvor och Bertil Sundman, 86 och 82 år, från Täby gjorde en vinst på tre miljoner kronor när de sålde sin villa.

De sköt in allt i en nybyggd bostadsrätt.

Uppskovsräntan kom som en chock.

15 000 kronor extra i avgift varje år och nu går de i valet och kvalet – lån eller ränta.

Eftersom Gunvor och Bertil tänker sig bo kvar i 4–5 år till så skulle de tjäna knappt 20 000 kronor på att välja det förstnämnda alternativet.

– Faktum är att vi bokat möte med banken för att diskutera just det här. Man vet ju varken ut eller in som det är nu, säger Bertil Sundman.

Följ ämnen i artikeln