Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

- Mina patienter tycker nog att jag lägger mig i

Uppdaterad 2014-01-21 | Publicerad 2014-01-14

Eva Clasing, 41, är sjuksköterska i Stockholm

MÖTENA BÄST Eva Clasing tycker det är fantastiskt att få hjälpa ungdomar att komma ur sitt missbruk.

MIN DAG PÅ JOBBET

Eva Clasing, 41, är sjuksköterska på MiniMaria, en filial till Maria Ungdom, som tar emot ungdomar med alko­hol- och drogrelaterade problem.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Mötet med patienterna och att jag märker att många verkligen blir hjälpta av att komma hit. Att arbeta med ungdomar är dessutom fantastiskt, jag har alltid varit intresserad av ungdomskultur, av hur tonåringar ­resonerar och hur deras liv ser ut.

Hur ser en vanlig ­arbetsdag ut?

- Jag jobbar ju inom­ öppenvården, och med miss­bruks­bedöm­ning­ar, så mycket av min tid går åt till samtal och att samordna vårdplanering med patienter, deras föräldrar och social­tjänst. En viktig del är också att drogtesta ungdomarna och prata om provresultaten. Mina ­patienter kommer oftast via ­socialtjänst, polis eller Maria Ungdom, vilket innebär att det finns en konstaterad drogproblematik. Jag kartlägger problemen och vad som behöver göras för att förhindra att missbruket fortsätter.

Kan du beskriva en typisk ­patient?

- Kille, 17 år, problem i skolan, röker cannabis.

Vad tycker dina patienter om dig?

- I början tycker nog många att jag är ettrig och jobbig eftersom jag har kontakt med deras föräldrar och ”lägger mig i”. Jag brukar säga att målsättningen är att de ska slippa träffa mig, men att de inte kommer undan så länge de tar droger.

Hur många ungdomar hinner du träffa på en dag?

- Ungefär fem. Sedan träffar jag dem regelbundet en gång i veckan under ett par månaders tid. Ibland är föräldrarna med, ibland inte. Eftersom jag träffar patienterna ofta och under lång tid får vi ofta en ganska god relation och samtalen är ofta motiverande. Vi pratar framtid, drömmar, kompisrelationer och annat som kan hjälpa ­patienten att vilja bli drogfri. I vissa fall behövs såklart annan typ av hjälp. Om jag misstänker att det kan finns en bakomliggande diag­nos finns möjligheter till att bli remitterad till ett neuropsykiat­riskt team på Maria Ungdom.

Vill du berätta om ditt
jobb?

Följ ämnen i artikeln