Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Vi är oroliga för att inte orka med”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-15

Sjuksköterskorna Lena Edlund och Elionor bekymrade när 300 tjänster ska bort på sjukhuset i Örnsköldsvik

Sjuksköterskorna Elionor Landgren och Lena Edlund jobbar natt på kirurgavdelningen på Örnsköldsviks sjukhus.

Sjuksköterskorna i Örnsköldsvik vet inte hur länge till de orkar.

När 300 tjänster ska bort är de oroliga för den egna stressen och för vårdens kvalitet.

– Regeringen borde satsa pengar på vården, säger Lena Edlund och Elionor Landgren.

Landstinget i Västernorrland blöder. Drygt 360 miljoner ska sparas och för sjukhuset i Örnsköldsvik betyder det att runt 300 tjänster och 33 vårdplatser ska bort.

– Vårdtiderna ska minimeras och det innebär att det blir en hårdare sortering när det gäller vilka patienter som ska läggas in. Kortare vårdtider innebär också att en del patienter inte kommer att må bra när de går hem, säger sjuksköterskorna Elionor Landgren och Lena Edlund till Aftonbladet.

Ensamarbete och stress

De arbetar natt på sjukhusets kirurgavdelning. Där ska personalstyrkan ner med 33 procent medan vårdplatserna ska ner med 10 procent. Framförallt är det undersköterskor som ska bort. Elionor Landgren och Lena Edlund är oroliga för egen del.

– Vi sjuksköterskor ska nu ta över allt arbete och det finns en risk att vi inte kommer att hinna med den patientnära omvårdnaden, det medicinska samt dokumentationen på det sätt som vi anser kvalitetssäkert.

– Vi är oroliga för att vi inte ska orka med vårt jobb på grund av högre arbetsbelastning. Det kan leda till ensamarbete, stress, psykisk och fysisk ohälsa, säger de.

Landstinget i Västernorrland är inte ensamt om att säga upp folk.

4 000 jobb kan försvinna

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, kan över 4 000 landstingsjobb försvinna i år och nästa år. Dyrare vård och minskade skatteintäkter är två förklaringar.

I vårbudgeten lovar regeringen drygt två miljarder till landstingen nästa år. 2011 och 2012 höjs dessutom statsbidragen. Men de pengarna påverkar inte varslen på sjukhuset i Örnsköldsvik.

– Det skulle ha behövts betydligt mer för att motverka de neddragningar som nu kommer, säger Ewa Söderberg, socialdemokratisk ordförande för landstingsstyrelsen i Västernorrland.

Sjuksköterskorna Lena Edlunds och Elionor Landgrens budskap till regeringen är tydligt:

– Satsa pengar på vården!

Så gick det för sjuksköterskorna Lena och Elionor i regeringens budget: Landstingen får 30 procent av de sju miljarder som regeringen ger till kommuner och landsting nästa år. 2011 och 2012 höjs även statsbidragen för kommuner och landsting.

Kommentar/Annika Creutzer:

Regeringen skjuter till pengar till landstingen men tyvärr är det inte säkert att det räddar jobben. Ökad arbetslöshet ger ännu sämre inkomster för kommunerna och landstingen längre fram.

Följ ämnen i artikeln