Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så påverkas din ekonomi av hotet om krig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-18

Här är de ekonomiska effekterna av terrorattackerna

Hotet om krig har satt världsekonomin i gungning.

I går paniksänkte Riksbanken räntan.

Men du kan sitta lugnt i båten.

Aftonbladet har kartlagt de ekonomiska effekterna av terrorattackerna.

Varför sänkte Riksbanken räntan?

Den hade inget val. Om centralbanker över hela världen sänker sina räntor kan inte Sverige stå utanför. Då skulle förtroendet för svensk ekonomi få sig en knäck.

Dessutom ville Riksbanken öka hushållens förtroende för ekonomin så att konsumenterna fortsätter att spendera.

Kommer räntan att sänkas ytterligare?

Ja, förmodligen. I USA väntas en sänkning på 0,25 procentenheter i oktober. Sannolikt kommer Riksbanken följa efter även då. Men den amerikanska sänkningen är viktigare för svenska företag eftersom Sverige är så exportberoende.

Hur mycket tjänar jag på sänkningen?

Den rörliga bolåneräntan sänks troligen med en halv procentenhet de närmaste dagarna. Har du ett bolån på en miljon kronor tjänar du cirka 300 kronor i månaden efter skatt. Med en halv miljon kronor i bolån med rörlig ränta blir sänkningen omkring 150 kronor per månad.

Varför rasade inte Stockholmsbörsen när det föll i USA?

Man förväntade sig ett större fall i USA. Nu har amerikanska Nasdaq och New Yorkbörsen bara anpassat sig till de europeiska börsernas ras i förra veckan.

Kommer börserna i USA att sjunka ännu mer?

Det finns risk för det. I går började stora finansiella institut i USA stödköpa aktier för att hålla kurserna uppe. Redan på eftermiddagen amerikansk tid var det uppenbart att den taktiken var svår att hålla. Mot slutet av dagen hade Nasdaqs och Dow Jones index sjunkit till rekordlåga nivåer.

Ska jag sälja mina aktiefonder nu?

Nej, säljer du nu gör du troligen en förlust, eftersom kurserna har sjunkit under ett och ett halvt år. Tvärtom är det nu du ska köpa aktiefonder.

Vad ska jag då satsa på?

Det är svårt att säga, men läkemedelsbranschen kan tjäna på en utdragen konflikt. Försäkringsbolag, reseföretag och flygbolag är de stora förlorarna.

Vad händer med våra premiepensioner?

Om börsen går ned så minskar värdet på din premiepension. Men om du inte ska ta ut pengarna förrän om tjugo–trettio år så hinner börsen gå både upp och ned flera gånger om. Aktiefonder har historiskt sett varit den bästa placeringen för långsiktigt sparande.

Då behöver jag inte byta PPM-fonder?

Du ska inte gripas av panik, däremot ska du alltid se över hur du placerat i fonderna. Har du placerat i högriskfonder, och om du inte tror att telekom eller IT kommer att stiga så bör du placera om pengarna.

I PPM-fonderna kan du byta fonder utan att behöva reavinstskatt.

?Blir bensinen dyrare?

Bensinpriset har inte påverkats. Däremot steg villaoljan och dieselpriset förra veckan på oljebörserna i Europa som en direkt effekt av vad som hände i USA.

Ska jag köpa villaoljan nu?

Det finns hittills inget som tyder på att priserna stiger, tvärtom sjönk råoljepriset på Europabörserna i går. En svag ekonomisk utveckling kan snarare göra oljan billigare, eftersom det då finns färre köpare. Afghanistan är inget oljeland så en konflikt där påverkar inte nödvändigtvis priser. Opec har också lovat att se till att det finns tillräckligt med olja.

Blir det billigare att turista i USA?

Dollarn har försvagats något, vilket gör att vi får mer för kronan i USA. Däremot är den svenska kronan fortfarande svag medan euron har stärkts och det är därför dyrare för oss att turista i Europa.

Vad händer med världsekonomin om det blir krig?

Osäkerheten gör att människor inte vågar investera. Det var vad som hände under Gulfkriget. I dag är det ännu mer problematiskt eftersom man inte har någon tydlig fiende och inte kan se någon upplösning.

Är våra jobb i fara?

Nej. Räntesänkningen leder till att folk vågar handla och låna pengar och företagen investera, vilket är bra för jobben.

Den svaga kronan ökar också konkurrenskraften för svenska exportvaror.

Källor: Thomas Kristiansson, chef ränte och valutaförvaltning SEB, Claes Måhlen, analytiker Handelsbanken, Stefan Carlén, förbundsekonom Handels, Lena Larsen, nationalekonom SEB, Pia Nilsson, vd Fondbolagens Förening, Catharina Andréen, familjeekonom Föreningssparbanken, Anna Bäcklund, privatekonom Nordbanken, Mats Guldbrand, aktiechef på AMF Pension, Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom Ikano Banken, Leif Persson, oljeanalytiker OK/ Q8, Gunnar Johansson, oljeanalytiker Preem.

Elisabeth Lindham, Jessica Ritzén

Följ ämnen i artikeln