Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

69 000 personer varslade i mars och april

Publicerad 2020-05-04

Coronapandemin slår hårt mot den svenska arbetsmarknaden.

Sedan början av mars har 69 188 personer varslats om uppsägning.

– För den som övervägt att utbilda sig eller att ställa om sitt yrkesliv kan det här vara rätt tid, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Den stigande arbetslösheten väntas nå en topp i sommar.

Sedan början på mars har 69 188 personer varslats om uppsägning, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen som presenterades under måndagen.

Under april varslades totalt 26 773 personer om uppsägning och en allt större andel arbetar inom transport och industri.

Antalet fortsätter växa

Bara den senaste veckan har 6 270 personer varslats om uppsägning vilket är 2 575 fler än för hela april månad 2019.

– Antalet personer berörda av varsel om uppsägning fortsätter att växa med mycket höga tal, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Flest personer som varslats sedan krisen början arbetar inom hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och transport.

Att färre väljer att konsumera och minskad turism är ett hårt slag framförallt för landets storstäder, där tjänstesektorn och bemanning drabbats hårdast.

”Rätt tid att plugga”

Som en följd av de massiva varslen har cirka 13 000 personer skrivit in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen bara den senaste veckan.

Den totala siffran under mars och april är cirka 122 000 personer.

Läget på arbetsmarknaden beskrivs som allvarligt, och arbetslöshetens utveckling kommer helt bero på hur långvarig krisen blir. Om utvecklingen fortsätter bedömer myndigheten att arbetslösheten kommer att vara runt 11 procent i mitten av sommaren, vilket motsvarar ungefär 570 000 inskrivna arbetslösa.

– Vi kommer se stora skillnader i arbetslösheten både geografisk och mellan olika yrkesgrupper. För den som övervägt att utbilda sig eller att ställa om sitt yrkesliv kan det här vara rätt tid, säger Annika Sundén.

Följ ämnen i artikeln