Experter varnar: Låna inte mer än du behöver

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-03

”Signalen riksbanken skickar är att det ska ligga kvar på de här nivåerna ganska länge”

Sänker riksbanken till 0 procent?

–?Nej. De säger att det här är botten, och det tror jag också på, säger SBAB:s chefsekonom Tomas Pousette.

–?Nej, men det finns en direktionsledamot som driver den linjen så uteslutet är det inte, säger Swedbanks analyschef Cecilia Skingsley.

–?Nej, och de säger själva att det här är botten, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

–?Nej, vi var förvånade att de sänkte 25 punkter, säger Bo Engström, marknadschef Handelsbanken Stadshypotek.

När höjs räntorna igen?

–?I slutet av nästa år, hösten 2010, säger Tomas Pousette.

–?Hösten 2010, säger Annika Winsth.

–?Vi tror att Riksbanken höjer i slutet av 2010 eller början av 2011. Men det kan hända saker med bostadsräntorna långt innan dess, säger Cecilia Skingsley.

Ska man binda bolånen nu?

–?Nej, en väldigt stor majoritet av våra kunder väljer rörlig boränta. Det har visat sig bra över tiden och jag tror att det är fördelaktigt även nu, säger Tomas Pousette.

–?Nej. Signalen riksbanken skickar är att det ska ligga kvar på de här nivåerna ganska länge. Det är fortfarande stor skillnad att binda sina lån eller ha rörliga, så man kan avvakta, säger Annika Winsth.

–?Tål man att ligga rörligt så kan man följa med. Riksbanken indikerar att reporäntan kan stiga upp till 4 procent 2012, det innebär 5 procent för bostadsräntorna så det måste man räkna på, säger Bo Engström.

–?Ska man binda så ska man göra det på lång tid för att det ska betala sig. Visst kan man ligga rörligt, men då måste man ha en buffert för att ha att ta av när räntan höjs, säger Swedbanks privatekonom Erika Pahne.

Vad innebär det för kronkursen?

–?En viss försvagning mot euron och mot dollarn. Det blir mer semester i landet än utanför, säger Tomas Pousette.

–?Det borde ge en svagare krona. Marknaden blev överraskad, säger Annika Winsth.

–?Det var en överraskning att de sänkte. Det gjorde att kronan fick en kyss, säger Cecilia Skingsley.

Vad innebär det för hus- och lägenhetspriserna?

–?Lägre räntor är positivt. Vi har haft en uppgång i priserna under det här året, men ett nytt prisrally är svårt att tänka sig, säger Tomas Pousette.

–?Det har ganska ringa effekt. Vi har haft en lång period av räntesänkningar och då haft en stabil bostadsmarknad, säger Peeter Pütsep, vd Svensk Fastighetsförmedling.

–?Egentligen borde priserna gå ner eftersom vi har en sämre arbetsmarknad, men de här låga räntorna håller emot, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Påverkas andra konsumentvaror av sänkningen?

–?I mindre utsträckning. Men om försvagningen av kronan skulle bli större eller bestå skulle det bli lite dyrare importpriser, säger SBAB:s chefsekonom Tomas Pousette.

–?Inlåningsräntorna påverkas. Sedan är det inte bara glädjande att bolånen blir billigare, det är ett tecken på att konjunkturen inte är bra, säger Swedbanks privatekonom Erika Pahne.

Följ ämnen i artikeln