”Vi kan gå i konkurs”

Uppdaterad 2016-05-31 | Publicerad 2008-10-06

Islands statsminister Geir Haarde om krisen på Island

Islands statsminister höll på måndagskvällen ett Geir Haarde ett tv-sänt tal till nationen om det svåra ekonomiska läget för landet.

Börsstopp för finansaktier i Reykjavik och totalt sammanbrott för den isländska kronan.

Farhågorna för en finansiell härdsmälta i Island fick i går nytt bränsle.

– Vi kan gå i konkurs, sa den isländske statsministern Geir Haarde i ett tv-sänt tal på måndagskvällen.

De isländska bankerna hotas av kollaps och hela den isländska ekonomin kan krascha. I sitt tal uppgav Geir Haarde att staten vid behov kommer ha möjlighet att ta kontroll över landets banker. En lag som antogs under natten mot tisdagen gör detta möjligt. Redan nästa dag blev det verklighet.

Under tisdagen uppgav landets handelsminister Björgvin Sigurdsson i en intervju med en statlig isländsk radiostation att Islands regering har avsatt Landsbankis styrelse och tagit över förvaltningen av banken.

Förlorar sitt värde

Under måndagen förlorade den isländska kronan mer än en fjärdedel av sitt värde mot euron.

Raset ägde rum trots löften från den isländska regeringen att bland annat införa en obegränsad garanti för insättningar i isländska banker. Trots bankgarantin kommer människor att förlora pengar på grund av den kraftiga inflation och den svaga valutan som gör att pengarna tappar i värdet.

– Vi står inför en situation där vi kan dras in i den globala bankkrisen och sluta som ett nationellt konkursbo, sa Geir Haarde inför tv-kamerorna.

Irland började

Enligt Jörgen Appelgren, chefekonom på Nordea, är just spridningen av denna typ av garantier i Europa det som just nu ökat trycket mest mot den redan pressade isländska ekonomin.

– När varje land tar sina egna beslut ökar det trycket på grannländerna. Irland började med sin garanti. Nu sprider det sig. Vi får se om EU kan komma med en lite mer samordnad hållning. Det tror jag vore bra i det här läget, säger han till TT.

– Som det är nu blir det land som garanterar mest det som sätter ribban. Det kan ju sluta med att alla helt plötsligt måste garantera hela banksystemet, tillägger han.

Appelgren säger sig vara förvånad över hur Islands premiärminister Geir Haarde, tillsynes utan tvekan, nu är inställd på att vräka ut isländska banktillgångar på marknaden.

– Bankerna är inställda på att sälja av utländska tillgångar och jag tror att det är nödvändigt och rätt tidpunkt för dem att krympa balansräkningarna, sade Haarde i en tv-intervju i söndags.

– Det känns lite obehagligt i en värld där alla ska sälja sina utländska tillgångar. Vart hamnar vi då? Då blir det verkligen karusell av det hela, kommenterar Appelgren.

Vill inte berätta

Finansinspektionen (FI) har under helgen gått igenom Sveriges exponering mot Island.

– Vi känner oss bekväma med situationen. Exponeringen mot Island, alla isländska intressen, är mindre än mot Lehman Brothers. Det är på sådana nivåer att det är hanterbart för bankerna, säger Masih Yazdi, riskanalytiker på FI.

Yazdi vill dock inte berätta hur stor exponeringen är.

FI har även tittat på de isländska bankernas verksamhet i Sverige och bedömer även där att det inte föreligger några systemrisker.

– Vi är i nuläget inte oroade för de svenska delarna, säger han.

”Allvarlig situation”

Den senaste utvecklingen för Island bekräftar att landet är i en mycket allvarlig situation, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Island befinner sig mitt i den globala finansiella turbulensen och har ett banksystem som är överdimensionerat för ekonomin.

I vilken mån påverkas Sverige?

– Jag tror att de direkta effekterna är mycket begränsade, säger Bergqvist och pekar på att Sveriges handel med Island är liten och att det svenska banksystemet har en begränsad exponering mot önationen.

– Men det här kan skapa spridningseffekter på annat håll i det finansiella systemet och i världsekonomin. Och alla störningar i det globala finansiella systemet får ju återverkningar också på Norden och på Sverige, fortsätter han.

Klicka här för att se grafiken över finanskrisen i Europa
större

Följ ämnen i artikeln