Experten: Detta är de vanligaste misstagen många gör med sitt bolån

Publicerad 2024-05-14

Artikeln innehåller annonslänkar

Boräntorna börjar äntligen sjunka hos de flesta banker, vilket indikerar att det är dags att ta ett nytt grepp om sin privatekonomi.

Vi har pratat med Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, som delar med sig av de vanligaste misstagen många gör med sina bolån – och sina bästa tips på hur man kan undvika dem!

När Riksbanken meddelande att de sänkte styrräntan förra veckan följde många banker efter och sänkte sina rörliga räntor. Sänkningarna gav hopp till många hushåll som länge längtat efter att få ett mindre dyrt bolån. Men vet du egentligen hur det påverkar din individuella situation eller sitter du främst och hoppas på en ändring?

Nedan berättar Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, om vanliga misstag många gör med sitt bolån – och hur du kan undvika dem i framtiden.

ANNONS

Misstaget många gör

– Ett misstag är att man inte är aktiv. Man har kvar sin gamla bank för det känns jobbigt att byta. Trots att villkoren kan vara bättre någon annanstans, förklarar Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

Ett annat misstag som Claudia Wörmann menar kan bidra till att man sitter på en hög boränta är att man helt enkelt inte har en gedigen insyn på sin egen situation.

– Om man inte vet sina egna villkor är det heller inte så lätt att kräva bättre. Bankerna redovisar snitträntor som är lätta att jämföra sin egen nivå, och då krävs det att du vet vad du har för ränta. Är du inte nöjd ska du ifrågasätta varför. Många tror jag räds det här med att förhandla. Det känns lite obekvämt. Utmana dig och låneaktören, testa och se vad som händer. Det kan handla om många hundralappar i slutändan, berättar Claudia Wörmann.

Så bör du agera istället

Claudia Wörmann berättar att det bästa du kan göra är att bli proffs på din egen privatekonomi. Har man inte koll på sina räntenivåer är det nämligen svårt att veta vilka aktörer som kan ge en bättre villkor.

– Vet din ränta, håll koll på snitträntorna och håll koll på din amortering. Googla runt efter alternativ, begär ut ditt amorteringsunderlag och byt bank. På vissa banker krävs ett möte där du kan ta upp din situation och förhandla. Hos andra aktörer kan du få ett erbjudande direkt via nätet. Att byta bolånegivare är lätt idag, avslutar Claudia Wörmann.

Publisert: