Har du svårt att lägga undan pengar varje månad?

Uppdaterad 2024-04-18 | Publicerad 2023-09-26

– Här är 7 saker du kan göra!

Artikeln innehåller annonslänkar

Kämpar du, likt många andra, med att lägga undan pengar efter du betalat alla räkningar? Här kan du ta del av våra bästa tips som kan hjälpa dig få pengar över till ett sparande varje månad.

Många har under de senaste åren känt stressen av hur det är att inte ha ett gediget sparande. Dock är det lättare sagt än gjort att spara ihop en krisbuffert. Med ökande priser är det svårt att ens ha något över till ett sparande efter att de fasta kostnaderna är betalda. Därför har vi samlat våra bästa tips till hur du kan påbörja ett sparande – du hittar dem nedan!

ANNONS

1. Sparkonto med ränta

När du påbörjar ditt sparande ska du vara noga med att spara på ett konto med sparränta. På detta sätt inflationssäkrar du dina sparpengar i och med att varje krona du sätter in i princip blir värd mer.

En viktig aspekt att komma ihåg när du sätter upp ett sparkonto är att kolla upp olika bankers villkor. Många banker kan även erbjuda dig en högre räntesats om du väljer att binda upp ditt sparkapital hos dem under en tid. Om du har möjlighet att binda upp dem kan det därför vara klokt att göra så. Men vet du däremot att du kan behöva dina sparpengar inom närmsta tid kan det vara klokt med ett obundet sparande.

2. Börja smått

Du har säkert hört att det viktigaste med ditt sparande är att börja – och det stämmer. Inget sparande är för litet, utan att komma in i vanan att sätta undan pengar varje månad är en god start till ett gediget sparande. Exempelvis blir ett sparande på 200 kronor i månaden 2400 kronor efter ett år, vilket kan köpa dig 171 liter mjölk eller nästan en hel månads middagar.*

*Konsumentverket.se

3. Förstå din konsumtion

För att kunna påverka sin ekonomi behöver man även förstå den. Vad är det egentligen du lägger pengar på? Om det känns svårt att kartlägga manuellt finns det många tjänster som hjälper dig hålla koll på dina utgifter.

Många kan dock märka att de största utgifterna är boendekostnaderna. Med skenande boräntekostnader kan det då kännas övermäktigt att sänka sina utgifter, men det behöver det inte vara. Då bolånen ofta är såpass stora räcker det med små procentuella skillnader för att spara dig tusenlappar. Ibland kan man prata med banken och se om de är villiga att sänka boräntan något. Annars kan det vara klokt att jämföra olika bankers bolån och se vilket som passar dig och din ekonomi bäst.

4. Dra ned på energianvändningen

Även om många redan sett över sin energi- och elanvändning under det föregående året kan det vara klokt att kika över den ett extra varv. Har du exempelvis tillgång till elbilsladdare vid din arbetsplats? Då behöver du inte ladda bilen hemma.

Det kan låta smått, men små förändringar kan göra stora skillnader i din privatekonomi. Om det känns krångligt att hålla koll på din förbrukning manuellt finns det olika appar som sköter det åt dig.

5. Budgetera efter föregående år

Att budgetera framåt beroende på föregående år kan ge dig ett hum på vad som väntar. Om du ser en ökning i matkostnader runt höst och jul från föregående år kan det vara klokt att förbereda sig på det även detta år. Kan du exempelvis vara mer medveten om att handla produkter på extrapris eller dra ner på andra kostnader? Budgeteringen hjälper dig att vara beredd på oväntade utgifter och kan hjälpa dig tackla dem på ett bättre sätt.

6. Sätt rimliga mål

Att sätta upp mål för ditt sparande kan hjälpa dig hålla uppe motivationen att fortsätta. Det viktiga är att både sätta upp långsiktiga och större sparmål, som exempelvis en resa eller en renovering. Detta mål kan ta tid att nå, så att ha kortsiktiga delmål kan vara viktiga. Ett delmål kan exempelvis vara någonting smått som gör dig glad, såsom att äta en god middag ute med nära och kära.

7. Se över abonnemang

I takt med att allt fler använder autogiro har det även blivit svårare att hålla koll på abonnemang och försäkringar som dras. Att kika igenom vad du faktiskt prenumererar på och rensa bort de abonnemang som du inte använder kan göra stor skillnad för dina utgifter varje månad.

Var även noga med att se över dina försäkringar. Är du dubbelförsäkrad eller betalar du för mycket i onödan? Eller kan du få en liknande försäkring billigare hos någon annan aktör? Kika igenom dina försäkringar och abonnemang och se vad du faktiskt använder eller om det finns billigare alternativ.

ANNONS

Publisert: